Extremisten verstoren verkiezingen Kosovo

Gemaskerde Serviërs zijn zondagmiddag een stembureau in Mitrovica, in het noorden van Kosovo, binnengedrongen. De dertig mannen sloegen de ruiten in en vernielden de stembussen en andere spullen. De politie sloot het stembureau daarop eerder dan gepland. De extremisten zouden met traangas zijn verdreven.

Redactie
De politie arriveert bij het stembureau in Kosovo waar gemaskerde mannen zijn binnengevallen. Beeld AP
De politie arriveert bij het stembureau in Kosovo waar gemaskerde mannen zijn binnengevallen.Beeld AP

Bij andere stembureaus in Mitrovica en elders in het door etnische Serviërs bewoonde noordelijk deel van Kosovo probeerden groepen Servische nationalisten mede-Serviërs te intimideren om ze weg te houden bij de stemlokalen.

In Mitrovica liepen veel Serviërs rond met armbanden met daarop de tekst 'Nee tegen Albanese verkiezingen'. 'Ik kan niet stemmen in deze verkiezingen', zei een Servische inwoner van Mitrovica. 'Dit zijn in mijn ogen buitenlandse verkiezingen.' Op posters werd deelname aan de verkiezingen door Serviërs gelijkgesteld aan verraad.

Eerste lokale verkiezingen
In Kosovo worden zondag gemeenteraads- en burgemeestersverkiezingen gehouden. Het betreft de eerste lokale verkiezingen sinds Kosovo in 2008 de onafhankelijkheid van Servië uitriep. Voor het eerst ook kunnen de etnische Serviërs samen met de overige Kosovaren hun stem uitbrengen. Tot dusverre hadden de Serviërs hun eigen verkiezingen georgansieerd.

De Servische premier Ivica Dacic riep de Kosovaarse Serviërs op zich niet van stemmen te laten weerhouden. Stemmen is volgens hem in hun eigen belang. 'Het lot van de Serviërs in Kosovo moet in hun eigen handen liggen, niet in die van (de Kosovaarse premier Hashim) Thaci of die van extremisten', zo betoogde Dacic.

Servië heeft lange tijd geweigerd de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen. Onder bemiddeling van de Europese Unie zijn beide landen inmiddels toch nader tot elkaar gekomen, waarmee voor beide aansluiting bij de EU een stap dichterbij is gekomen. Veel Serviërs die in Kosovo wonen vrezen echter dat ze door mee te doen aan de verkiezingen impliciet hun goedkeuring uitspreken over de afscheiding van Kosovo.

Vrees voor etnische scheiding
Een deel van de etnisch-Albanese Kosovaren is overigens ook tegen deelname van de Serviërs aan de verkiezingen. Zij vrezen dat daardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een etnische scheiding in Kosovo, omdat de Serviërs een eigen politiek blok kunnen vormen.

De stembussen sloten om 19.00 uur Nederlandse tijd. De eerste uitslagen worden na middernacht verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden