Extremisten treffen Egypte in portemonnee

Buitenlandse toeristen konden tot voor kort ongestoord de Egyptische badplaatsen in de Sinaï bezoeken. Er waren wel extremisten in de woestijn actief, maar die zaten in het noorden, aan de grens met Israël en nabij de Middellandse Zee. Het Egyptische leger was hun doelwit. De badplaatsen aan de Rode Zeekust, zoals Sharm al-Sheikh, waren veilig.

AMSTERDAM - Dat is in korte tijd allemaal veranderd. De 750 Nederlandse toeristen die in een resort in Sharm el-Sheikh zaten, zijn vrijdag teruggehaald. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft gezegd dat toeristen het gebied maar beter kunnen verlaten. Het geweld in de Sinaï is de afgelopen maanden geëscaleerd. 'Er is een reële dreiging van terroristische aanslagen', aldus het ministerie.


Ansar Bayt al-Maqdis, heet de belangrijkste gewapende organisatie in de Sinaï. Het is 'in korte tijd een van de actiefste jihadistische groepen ter wereld geworden', volgens de denktank Stratfor. 'Er zijn sterke aanwijzingen dat het een franchise is van Al Qaida.'


De islamitische militanten hebben onlangs hun strategie ingrijpend gewijzigd. Ze hebben besloten de Egyptische staat aan te vallen op de gevoeligste plek: de portemonnee. In januari kondigde Ansar Bayt al-Maqdis een 'escalatie om de economische belangen van het regime te treffen' aan.


Sindsdien zijn diverse aanslagen uitgevoerd op de gaspijpleiding die via Israël naar Jordanië loopt. Ook de toeristenindustrie is gekozen als doelwit. Buitenlanders worden gewaarschuwd uit Egypte weg te blijven; zo niet, dan lopen ze het risico slachtoffer te worden van een terroristische aanval.


Dat lot trof 16 februari al twee Zuid-Koreaanse toeristen en hun Egyptische chauffeur, in een bus op weg naar Israël. Een zelfmoordenaar blies zichzelf op bij het voertuig. Tot dan hadden de extremisten voornamelijk aanvallen uitgevoerd - vrijwel dagelijks - op manschappen van de Egyptische strijdkrachten en politie.


De militanten hebben zich de afgelopen jaren genesteld in de bergen en woestijnen van het schiereiland. Daar hebben ze banden aangeknoopt met de smokkelaars die er sinds jaar en dag actief zijn en met de bedoeïenenstammen, die zich altijd achtergesteld hebben gevoeld door het centrale gezag.


Veel is er niet bekend over Ansar Bayt al-Maqdis. De groep beschikt over naar schatting duizend strijders. Een deel van hen heeft waarschijnlijk elders gevochten, zoals in Syrië en Afghanistan. Dat verklaart de wapentechnische vaardigheid waarmee sommige acties, zoals aanslagen op militaire doelen in de hoofdstad Caïro, zijn uitgevoerd. Ook buitenlandse strijders zouden actief zijn in de Sinaï.


Na de militaire coup in juli vorig jaar tegen de islamistische president Mohammed Morsi heeft Ansar zijn activiteiten sterk opgevoerd. De woede onder de aanhangers van de verdreven president heeft sommigen ertoe gebracht te kiezen voor geweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden