Extremisten schieten 31 Somaliërs dood in hotel

MOGADISHU Zeker 31 Somaliërs, onder wie zes parlementariërs, zijn dinsdag in een hotel in Mogadishu vermoord door twee extremisten, die zich hadden verkleed als regeringssoldaten....

AFPReutersAP en ANP

De aanval op het drie verdiepingen tellende hotel Muna begon aan het eind van de ochtend. De daders schepten op dat ze rebellen hadden verslagen. ‘De beveiligingsbeambten kwamen glimlachend dichterbij om meer verhalen te horen, maar werden doorzeefd met kogels’, zei een ooggetuige. Daarna trokken de daders van kamer naar kamer, op zoek naar volksvertegenwoordigers. Sommige van hen probeerden vergeefs zich te redden door zich op te sluiten in hun kamer.

Veiligheidspersoneel in het hotel vocht terug en dreef de aanvallers naar de bovenste verdieping. De extremisten ‘vermoordden iedereen die ze tegenkwamen in het hotel en bliezen zichzelf vervolgens op’, zei minister van Informatie Abdirahman Osman na het bloedbad. Naast de parlementariërs zouden negentien burgers – onder wie een 11-jarige schoenpoetser – twee hotelmedewerkers en vijf beveiligers zijn gedood. Na de aanslag bonden Somalische regeringstroepen het lijk van een omgekomen strijder achter een auto en sleepten ze het door de straten van Mogadishu.

Het hotel ligt in de wijk Hamar Weyne, in de omgeving van het presidentieel paleis in Mogadishu. Veel parlementariërs wonen om veiligheidsredenen niet in Somalië, maar in het buitenland. Ze komen af en toe naar de hoofdstad en betrekken dan hotelkamers in de paar wijken van Mogadishu die nog in handen zijn van de door de internationale gemeenschap gesteunde regering.

Van centraal gezag is in Somalië al negentien jaar geen sprake. Al Shabaab beheerst 80 procent van het land en het grootste deel van Mogadishu. De beweging heeft banden met het terreurnetwerk Al Qaida en krijgt steun van enkele duizenden buitenlandse jihadstrijders.

De Somalische regering overleeft slechts dankzij de aanwezigheid van 6.300 militairen van de Afrikaanse Unie. Burundi en Oeganda leveren de militairen voor deze beschermingsmacht, waardoor Al Shabaab de landen en hun strijders als vijand is gaan zien. Zo pleegde Al Shabaab in juli twee aanslagen in de Oegandese hoofdstad Kampala in twee restaurants met mensen die keken naar de finale van het WK voetbal. Daarbij vielen 76 doden.

Het bloedbad van dinsdag in Mogadishu volgde op de aankondiging van Al Shabaab maandag dat het een ‘finale oorlog’ was begonnen ‘om de invasie van de ongelovigen te beëindigen’. Daarmee wordt gedoeld op de militairen uit Oeganda en Burundi. Maandag stierven zeker veertig mensen, onder wie veel burgers, tijdens vuurgevechten en door ontploffingen van mortiergranaten. Ruim honderd mensen raakten gewond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden