Extreme winter kost Nederland miljarden

Het extreme winterweer van de afgelopen maanden heeft Nederland enkele miljarden gekost.

Het is nog te vroeg om te zeggen hoe hoog de kosten van de strenge winter precies uitvallen. Zo zijn provincies en gemeenten nog aan het uitrekenen hoeveel het strooien van de wegen precies heeft gekost. Maar het is wel al duidelijk dat de kou de langzaam opkrabbelende economie flink moeilijk maakt.

Bouw

Het beste is dat te merken in de bouw.

drie maanden winterweer kostten 3,6 miljard

Bouw

35 ipc 15 dagn vorst:

minder omzet

failliet

oplossing vorst-ww

gevolgen voor andere sectoren (interieur, inbouwkeukens, transportsector)

--

Theo Scholte van Bouwend Nederland

Files

anwb: 10% meer á 63 miljoen euro vanaf halverwege december tot eind februari.

Het begon al op 17 december met 672 kilometer file. En ook het verkeersinfarct begin januari rondom Amsterdam staat voor veel gestrande automobilisten in het geheugen gegrift.

Volgens Robert Portier van Transport en Logistiek Nederland kost een uur file een vrachtwagen ongeveer vijftig euro. Een personenauto die een uur in een file staat, kost een tientje. ‘Het gaat vooral om de duur van de files, meent Portier. ‘Het had nog veel erger kunnen zijn; de wegen tussen economische kernen waren goed gestrooid.’

Stoken

Over de kosten van al dat gas kan Kluter niet al te veel zeggen. ‘We leveren aan verschillende partijen onder verschillende voorwaarden.’ Wie echter even gaat rekenen, komt op een extra uitgave van twee miljard euro voor heel Nederland in de drie wintermaanden. De twee miljard is gebaseerd op een extra gebruik van 4 miljard m3 extra gasgebruik over de hele linie. En een kuub gas kost 0,50 euro. Ja, we hebben flink doorgestookt.

Verzekering

Stichting Consument en Veiligheid meldde halverwege januari al 17.000 gewonden á 38 miljoen euro in één maand (normaal zijn dat er 1.400). ‘En aangezien de sneeuw en gladheid daarna aanhielden, kan je gerust rekenen op 500 gewonden per dag’, meent woordvoerder Kees Meijer.

Hij denkt dat het totaal aantal gewonden door het winterweer uitkomt op dertig- tot veertigduizend. Een simpel rekensommetje levert een schadepost op van 70 miljoen euro.

Jan-Willem Wits, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars legt uit: ‘Vanaf 2,5 centimeter sneeuw ligt het aantal schadegevallen 50 procent hoger dan normaal. Opvallend genoeg waren er niet meer gewonden en doden; mensen reden rustiger. Ze botsten wel meer, maar deden dat met een lagere snelheid.’

Thuisblijven

En hij waarschuwt dat nog onduidelijk is hoeveel extra geld de uitgeschakelde werknemers aan ziekteverzuim hebben gekost

Ook ziektverzuim door griep

Zout

10 miljoen

De provincies hebben in de afgelopen winterperiode in totaal al miljoenen gespendeerd om de gladheid op de provinciale wegen te bestrijden en om noodreparaties te verrichten aan kapotgevroren wegdek. Dat blijkt uit een rondgang langs de diverse provinciehuizen.

NS

Ook de NS had een paar dure maanden. ‘We zijn nog aan het rekenen en kunnen alleen grof schatten. Het zal neerkomen op een bedrag van vijf tot tien miljoen euro’, zegt woordvoerder Ronald Stevens. ‘De NS gaf een miljoen uit aan gratis broodjes, soep, koffie en thee. Dan nog een flinke smak geld aan het repareren van beschadigde treinstellen en nogal wat vergoedingen voor de ‘geld-terug-bij-vertraging-regeling’. De NS heeft een paar miljoen verlies geleden, doordat mensen gewoon niet meer met de trein gingen.’

En ook het zoutkaartje en de komende publieksacties voor vaste klanten kosten de NS geld, maar daar kan Stevens weinig over zeggen. ‘Ook dat is nog schatten.’

Economische groei

Er zijn nog zat kosten onduidelijk. Eerder deze week berichtte de Financial Times al dat de Europese economie leed onder het winterweer. De barre winter maakte gehakt van de marginale groei in het vierde kwartaal.

Veel kleine bedrijven zagen minder klanten langskomen. Een voorbeeldje; alleen als de pizzabezorgdiensten verloren twee miljoen euro door de kou. In Groot-Brittannië daalde de detailverkoop met 1,8%. Er werden daar 13,4% minder huishoudelijke goederen verkocht en 11,1% minder brandstof.

Voor Nederland zijn deze cijfers nog niet bekend. Maar het is te verwachten dat ook hier koning winter nog miljarden extra heeft gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden