Extreme regenval in China

Extreme regenval heeft het afgelopen weekeinde ten minste 37 inwoners van de Chinese hoofdstad Peking het leven gekost. Volgens de meteorologische dienst ging het om de hevigste regenval in de Chinese hoofdstad sinds zestig jaar.

VAN ONZE CORRESPONDENT HANS MOLEMAN

SHANGHAI - Het stadsbestuur meldde zondagavond dat 25 inwoners zijn verdronken, zes personen omkwamen door instortende gebouwen, vijf door elektrocutie en één persoon dodelijk werd getroffen door bliksem.

Er viel zaterdag binnen enkele uren bijna 20 centimeter regen in de Chinese hoofdstad. Op sommige plaatsen werd bijna een halve meter regenval geregistreerd. 'Alsof je onder een waterval stond', zei een Britse student in Peking tegen de BBC.

Sommige mensen werden door de kracht van het water meegesleurd. Putdeksels spoelden weg waardoor onder water onzichtbare gaten in het wegdek ontstonden. In diverse armere buitendistricten van Peking moesten duizenden mensen uit hun eenvoudige huizen. In de binnenstad kwam het verkeer op tal van kruispunten stil te liggen.

Op het internationale vliegveld moesten zo'n 500 vluchten worden uitgesteld. Ook het treinverkeer ondervond hinder, nadat een baanvak van de lijn naar Hongkong onder water liep. De hulpdiensten van de Chinese hoofdstad zetten meer dan 12 duizend man in om water weg te pompen en mensen te helpen tijdelijk elders onderdak te vinden.

De stortbuien in Peking begonnen zaterdagmiddag. Zondagochtend waren 30 duizend inwoners van de stad geëvacueerd.

Ook elders in China kostte het noodweer levens. In de noordelijke provincie Shanxi vonden vier mensen de dood toen de vrachtwagen waarin ze reden door het aanzwellende water van een rivier werd meegesleurd. In de provincie Sichuan kwamen zes mensen om het leven doordat ze bedolven raakten onder een modderstroom die van de heuvels spoelde.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden