Extreme opknapbeurt voor de BMW onder de computers

'Zeg dat het niet waar is', klonk vorige week in San Francisco, waar softwaremakers zich hadden verzameld voor hun jaarlijkse Appletoogdagen....

Peter van Ammelrooy

Voor buitenstaanders is het misschien moeilijk te doorgronden waarom de koerswijziging de gemoederen zo bezighoudt. Om dat te begrijpen zou de waarnemer de vergelijking kunnen trekken met de auto-industrie. Het huis zou te klein zijn als BMW besluit om zijn auto's met een Opel-motor uit te rusten. Net als BMW staat Apple voor luxe en design, en de 'extreme makeover' doet daar afbreuk aan.

Toch verlegt Apple zijn koers, omdat het huidige hart van zijn machines – de PowerPC – niet snel genoeg klopt. Ondanks eerdere toezeggingen van leverancier IBM is de kloksnelheid van de snelste PowerPC met 2,7 GHz lager dan die van de rapste Pentium (3,7 G Hz).

De kou was in Cupertino, waar Apple zetelt, kennelijk al eerder ingetreden. 'De Mac leeft al vijf jaar een dubbelleven', onthulde Jobs. Zijn bedrijf blijkt al sinds 2000 een versie van zijn besturingssysteem, MacOS X, voor Intel-pc's in huis te hebben.

Waar sommige Mac-gebruikers moeite mee hebben, is dat Apple nu dezelfde chip gaat gebruiken als zijn grote rivaal, Microsoft. Het lot van zijn besturingssysteem, Windows, is zo verweven met de processoren van Intel, dat wordt gesproken van het Wintel-huwelijk. Wat voor toekomst lonkt er nu voor de nieuwe M intel?

'Elk systeem heeft zijn voordelen', meent Bert Hagendoorn, hoofdredacteur van Dzone, een blad dat onder ogen komt van dertigduizend grafische professionals. Die zweren al jaren bij een Mac. Hagendoorn is niet zo recht in de leer, maar ook hij prijst het bedieningsgemak en de stabiliteit van Apple's computers.

Die stabiliteit dankt de Mac vooral aan het feit dat de software en hardware volledig in handen zijn van één fabrikant. Moet Microsoft Windows geschikt maken voor een baaierd aan pc's en randapparatuur, het MacOS X hoeft alleen op de Mac te werken. Apple houdt een ijzeren greep op de hardware, bleek in San Francisco. Gebruikers kunnen wel Windows op hun 'Mintel' zetten, maar niet het nieuwe MacOS X op iedere willekeurige Intel-pc installeren.

Sommige waarnemers vrezen dat andere gebruikers een aankoop zullen uitstellen tot de nieuwe Intel-Macs op de markt verschijnen of het Apple-platform geheel links laten liggen. Dat zou een gevoelige aderlating betekenen voor de computermaker. Nathan Brookwood, een analist van marktonderzoeker Insight 64 snapt de overstap niet. 'Mijn zorg is dat iedere keer dat Apple het roer omgooit, klanten besluiten dat het welletjes is geweest.'

Medio jaren tachtig had Apple een marktaandeel van 10 procent. Dat werd gehalveerd toen de computermaker overging op PowerPC-chips en daalde naar 3 procent nadat het MacOS X werd geïntroduceerd. Vorig jaar juli bleek pas de helft (12 tot 15 miljoen) van de Mac-gebruikers was overgestapt op de nieuwe motor.

Walter Mossberg, columnist bij de Wall Street Journal, denkt dat de chip er niks toe doet. 'De consument merkt er niks van. Wat een Mac een Mac maakt is het elegante besturingssysteem, dat de komende achttien maanden niet wijzigt, en het stijvolle design van de pc's, die Apple gewoon blijft maken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden