Extreme hitte speelt radar in Irak parten

De opsporingsradar die in mei naar Zuid-Irak is gestuurd om mortieraanvallen op de Nederlandse militairen te helpen bestrijden, blijkt niet volledig inzetbaar te zijn....

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

'We hebben een hitteprobleem', erkent Thijs Jansen, commandant van het radardetachement . 'Hierdoor kan het systeem overdag uitvallen.' De problemen met de radar zijn pikant omdat defensie altijd heeft betoogd dat van de aanwezigheid én effectiviteit van het systeem, een afschrikwekkende werking uitgaat.

Minister Kamp van Defensie stuurde het opsporingssysteem van de landmacht in mei na een serie mortieraanvallen op twee Nederlandse kampen en de Japanse basis. Deze aanvallen, waarbij geen slachtoffers vielen, werden 's nachts en vroeg in de ochtend uitgevoerd. Met de radar kan binnen dertig seconden de afvuurplek worden gelokaliseerd.

Het radardetachement moet noodgrepen toepassen om de systemen draaiende te houden. 'Door de hitte viel de radar al een paar keer uit', zegt woordvoerder Frans Verburg van de troepenmacht. 'We hebben extra airco's moeten plaatsen.' Ook is er een zonnescherm bij de radar gezet.

De maanden juli en augustus zijn de heetste in het gebied. In augustus wordt het ruim 60 graden. Het detachement concentreert zich nu vooral op de avond en in de nacht omdat alle mortieraanvallen in die periode plaats hadden. De multinationale troepenmacht is echter ook overdag kwetsbaar. Zo werden donderdag vijf Amerikanen gedood bij een mortieraanval aan het einde van de ochtend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden