Extreme aardschok bedreigt Seattle

Op 150 kilometer uit de kust bij Seattle in de Amerikaanse staat Washington ligt de Cascadische breukzone, een plaats waar de oceaanbodem onder het continent wordt geduwd....

Kenji Satake en collega's van de Japanse Geologische Dienst bewijzen in een artikel in het Britse weekblad Nature van 18 januari dat de regio in het verleden getroffen is door extreem zware bevingen. Min of meer toevallig is het de afgelopen eeuw buitengewoon stil rond de breukzone. Een beving van kracht 9,2 in 1964 bij Anchorage in Alaska, is de enige goed gedocumenteerde in het gebied.

Satake wist echter uit een combinatie van historisch onderzoek van Japanse documenten en computermodellen van de Stille Oceaan minstens nog één superbeving exact te dateren. Volgens zijn berekeningen trad op 26 januari 1700 rond 21.00 uur een beving van zeker 9 op de schaal van Richter op. Door de heftige beweging van de zeebodem ontstond een verwoestende vloedgolf op de oceaan, die later de kust van Japan overspoelde. Daarvan wordt in geschriften nauwgezet verslag gedaan. Andere oorzaken dan een beving in de Cascadische breuk lijken niet waarschijnlijk, aldus de Japanners. Ze maken dat op uit de volgorde waarin Japanse kustplaatsen werden overspoeld.

Seattle moet daarom rekenen met de kans op een zeer zware zeebeving vlak onder de kust. De debatten onder geologen spitsten zich de laatste jaren vooral toe op de vraag of de Cascadische breuk zich van tijd tot tijd zou ontlasten met een serie schokken van kracht 8, of in één klap van kracht 9, wat nog eens tienmaal verwoestender is. Dat laatste is dus niet uitgesloten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden