Extreemrechts struint azc-vergaderingen af

Leden van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie bezoeken regelmatig informatiebijeenkomsten over opvang van asielzoekers buiten hun eigen gemeente. Dat geeft leider Constant Kusters toe in De Telegraaf. 'Het is een open democratie. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk asielzoekers komen, op een legale en vreedzame manier', zegt Kusters.

Bijeenkomst in Steenbergen. Beeld anp
Bijeenkomst in Steenbergen.Beeld anp

Om die boodschap kracht bij te zetten is zichtbaarheid belangrijk, meent Klusters. 'Het is aan een gemeente zelf om te bepalen of er ook mensen van buitenaf aanwezig mogen zijn. Ik zou het persoonlijk flauwekul vinden om hen te weren. Hoeveel raadsleden en wethouders zijn er niet die beslissingen nemen over een gemeente waar ze zelf niet eens wonen?'

Mensen van buitenaf

Verschillende gemeenten uitten onlangs hun zorgen over bezoek van buitenaf bij voorlichtingsbijeenkomsten. Zo vond de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het publiek bij een inspraakavond geen goede afspiegeling van de buurt.

Ook de onrustig verlopen bijeenkomst in Steenbergen trok volgens burgemeester Joseph Vos veel volk van buitenaf. Die mensen zouden volgens hem zijn gekomen om een negatieve 'sfeer te creëren'. De inspraakavond verliep zonder de gevreesde geweldsincidenten, maar de burgemeester stelde achteraf wel dat de sfeer 'grimmig' was.

Voorafgaand aan de bijeenkomst deden geruchten de ronde dat een harde kern van Feyenoordfans naar Steenbergen zou komen. Hierom had Vos vanaf 16.00 uur een noodverordening ingesteld. Vos had uiteindelijk niet het idee dat er daadwerkelijk Feyenoord-supporters zijn gekomen.

Een protestbord bij het terrein aan de Edo Bergsmaweg in de Rotterdamse wijk De Beverwaard, vlak langs de snelweg A16, waar een asielzoekerscentrum (AZC) moet komen. Beeld anp
Een protestbord bij het terrein aan de Edo Bergsmaweg in de Rotterdamse wijk De Beverwaard, vlak langs de snelweg A16, waar een asielzoekerscentrum (AZC) moet komen.Beeld anp

'Geert wil dit... of Geert zegt dat...'

Trouw meldt vrijdag dat een deel van AZC-Alert, een groep die zich verzet tegen de opvang van vluchtelingen, zich heeft afgesplitst en wil onderscheiden met een gematigder koers. Dat zegt bestuurslid Maarten de Lange, een van de opstappers. Volgens De Lange waren er botsingen omdat sommige leden te dicht op de PVV stonden. 'Wij zijn geen PVV-platform. Het klonk te vaak 'Geert wil dit... of Geert zegt dat...'

Daarbij werd met name de koers Anita Hendriks, fractiemedewerker van de PVV Noord-Brabant, genoemd als een van de redenen om te vertrekken. Volgens De Lange is haar doel 'zoveel mogelijk lawaai en protest maken. Ze wil helemaal niet naar oplossingen zoeken, wij wel.' Een andere opstapper zegt hierover: 'mensen uitjoelen, elkaar niet uit laten praten, een dreigende sfeer creëren op een inspraakavond, wij willen daar niks mee te maken hebben'.

AZC-Alert, wat is dat?

AZC-Alert verenigt en ondersteunt bezorgde burgers die weerstand willen bieden tegen de extra opvang, bijvoorbeeld bij inspraakavonden. Veertien lokale burgercomités zijn al bij het platform aangesloten. Om hoeveel mensen het gaat, kan en wil de organisatie niet zeggen. Lees hier meer over het burgerplatform.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden