Extreem-rechtse partij naar rechter om demonstratieverbod Schilderswijk

De Nederlandse Volks Unie NVU stapt naar de rechter over het demonstratieverbod in de Haagse Schilderswijk. Dat heeft Constant Kusters, voorman van de extreem-rechtse partij, vandaag gezegd. Om de kwestie bij de bestuursrechter te brengen kondigt de NVU een demonstratie door de Schilderswijk aan op 20 september.

Demonstranten worden geblokkeerd door de politie tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslimradicalen en anti-semitisme in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. De anti-IS-demonstratie is georganiseerd door een groep Hagenaars die zich Pro Patria (Voor het vaderland) noemt. Beeld anp
Demonstranten worden geblokkeerd door de politie tijdens de 'Mars van de vrijheid' tegen moslimradicalen en anti-semitisme in de Haagse wijken Schilderswijk en Transvaal. De anti-IS-demonstratie is georganiseerd door een groep Hagenaars die zich Pro Patria (Voor het vaderland) noemt.Beeld anp

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag kondigde gisteravond een demonstratieverbod van twee maanden af tijdens een spoeddebat met de gemeenteraad. Daardoor kan een aangemelde demonstratie van Pro Patria op 20 september niet doorgaan. Volgens de NVU, die al veel vaker met dit soort zaken te maken heeft gehad, is zo'n verbod juridisch niet houdbaar.

Demonstraties van de NVU werden jarenlang verboden of verwezen naar een afgelegen industrieterrein. Maar in 2005 haalde de rechter in Arnhem een streep door dat beleid. De NVU mocht in het centrum van Arnhem demonstreren, omdat vrijheid en meningsuiting en het recht op betoging grondwettelijke rechten zijn die zwaarder wegen dan vrees voor wanordelijkheden. Er moeten ook heel zware argumenten zijn om de voorgenomen route te verbieden.

Onvoldoende reden
Otto Adang, lector openbare orde en gevaarbeheersing van de Politieacademie in Apeldoorn zei woensdag nog dat zelfs een aangekondigde tegendemonstratie onvoldoende reden is om een betoging te verbieden. Volgens Adang is het wel mogelijk om voorwaarden aan een demonstratie te stellen en dat heeft Van Aartsen volgens hem gedaan. 'Er mag wel gedemonstreerd worden in Den Haag, maar niet in de Schilderswijk.'

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters waarschuwt dat er een directe relatie moet bestaan tussen maatschappelijke onrust en voorwaarden of een verbod. 'Een extreem rechtse demonstratie vlak na een brand in een moskee kan voldoende grond zijn voor een verbod in die wijk, maar zo'n demonstratie enige tijd later mag wel.' Een burgemeester kan wel naar een noodverordening of een noodbevel grijpen om de politie meer armslag te geven.

PVV-leider Wilders sloot zich woensdag aan bij het plan voor een nieuwe betoging van Pro Partia. Daar heeft de burgemeester nu een streep door gezet.

De burgemeester zei gisteren dat hij 'de grote meerderheid van goedwillende Schilderswijkers niet in de steek wil laten'. 'Zij zijn het slachtoffer wanneer radicalen van verschillende kanten elkaar te lijf willen gaan. Dat wil ik deze mensen verder besparen.'

Gevaar voor de rechtsstaat
Van Aartsen zei dat er gevaar dreigt voor de rechtsstaat 'waar de vrije pers zijn werk kan doen met nuchtere bestuurders die zich niet laten leiden door internetspelletjes'. Het verbod op demonstraties in de Schilderswijk is nodig vanwege 'ideologische pyromanen die de rechtsstaat in problemen brengen'.

Raadslid Richard de Mos, die het spoeddebat had aangevraagd, vindt twee maanden te vrijblijvend. Hij wil een verbod van minstens zes maanden. 'Die tijd is nodig om de wijk tot rust te laten komen, de buurt moet worden ontlast. Nu demonstreren is als de lont in het kruitvat.' Van Aartsen vindt zes maanden echter te lang.

De groep Pro Patria demonstreerde afgelopen zondag in de Schilderswijk tegen terreurbeweging IS. Toen tegendemonstranten zich roerden, moest de ME ingrijpen. Daarbij werden zes mensen werden opgepakt.

Vandaag werd er nog een 29-jarige Hagenaar aangehouden die verdacht wordt van het vernielen van een camera van een cameraman van persbureau Novum. Hij maakte opnames van een groep mensen die zich keerde tegen de demonstratie tegen moslimextremisme in de Schilderswijk. Op beelden is te zien hoe de cameraman wordt belaagd. Even later gaat het beeld op zwart als zijn camera wordt vernield. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Een bewoner van de Schilderswijk in gesprek met een raadslid Willie Dille (L) van de PVV tijdens het spoeddebat van de Haagse gemeenteraad over de recente demonstraties in de Schilderswijk. Beeld anp
Een bewoner van de Schilderswijk in gesprek met een raadslid Willie Dille (L) van de PVV tijdens het spoeddebat van de Haagse gemeenteraad over de recente demonstraties in de Schilderswijk.Beeld anp
Burgemeester Jozias van Aartsen Beeld anp
Burgemeester Jozias van AartsenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden