Extreem-rechts wint aanhang onder Denen

De nieuwe uiterst-rechtse Deense Volkspartij (DPP) heeft bij dinsdag gehouden gemeenteraadsverkiezingen weliswaar een behoorlijk aantal stemmen gekregen, maar lang niet zoveel als was gevreesd....

AP; REUTERS; AFP

AP, Reuters, AFP

KOPENHAGEN

De Volkspartij heeft zich in de aanloop naar de verkiezingen vooral afgezet tegen de in haar ogen te soepele immigratiepolitiek van de huidige regering. Het aantal immigranten maakt nog geen 5 procent van de bevolking van 5,2 miljoen uit. Volgens de Volkspartij kosten ze de staat te veel, en zouden ze oververtegenwoordigd zijn in de misdaadcijfers.

Vooral in Kopenhagen, waar een kwart van de bevolking woont, heeft de Volkspartij het goed gedaan. De pas twee jaar oude partij behaalde hier meer dan 10 procent van de stemmen. De sociaal-democraten gingen landelijk licht achteruit: van 34,3 naar 33,1 procent, maar behielden hun achttien raadszetels in de hoofdstad. Ook de Liberale Partij, de grootste oppositiepartij, ging licht terug: van 27,2 naar 25 procent.

De winst van de DPP van Pia Kjaersgaard ging vooral ten koste van de Progressieve Partij, waarvan het zich twee jaar geleden had afgesplitst. Kjaersgaard had opgeroepen 'Deens' te stemmen. Ze keert zich tegen immigranten die het homogene karakter van het kleine Denemarken 'verstoren'.

Premier Rasmussen zei dat de kiezers zijn sociaal-democratische partij hebben bevestigd als de leidende politieke stroming in het land. Hij bagatelliseerde de winst van rechts. Die was volgens hem veel kleiner dan verwacht. 'De grote rechtse golf waar wij voor werden gewaarschuwd, lijkt meer op een rimpeling.' Maar Rasmussen voelde zich vorige maand wel genoodzaakt een nieuwe minister van Binnenlandse Zaken te benoemen die strenger immigratiebeleid beloofde.

Immigratie en buitenlanders zijn voor de meeste Denen niet de belangrijkste kwesties. Ze zijn vooral bezorgd over het milieu, de levensstandaard van gepensioneerden en het onderwijs, zo blijkt uit onderzoek.

De lokale verkiezingen in 275 gemeenten en 14 provincies worden beschouwd als een graadmeter van het politieke klimaat. Vóór september 1998 moeten algemene verkiezingen worden gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden