Extreem-rechts verstoort IJzerbedevaart

Radicale flaminganten, onder wie aanhangers en parlementariërs van het Vlaams Blok, hebben zondag de jaarlijkse IJzerbedevaart in Diksmuide verstoord. Onder de IJzertoren, symbool van 'godsvrede' en verdraagzaamheid, gingen zij op de vuist met gematigde Vlaamse nationalisten....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Met de bestorming van de ereplaatsen, fluitconcerten en een blokkade van de traditionele vlaggenparade uitten de extreem-nationalisten hun ongenoegen over de koers van het IJzerbedevaartcomité. Zij eisen dat het comité de onafhankelijkheid van Vlaanderen - geheel los van Wallonië - tot inzet van de jaarlijkse IJzerbedevaart maakt. Voorzitter Lionel Vandenberghe wil niet verder gaan dan het streven naar een 'soevereine' staat met een eigen grondwet.

De verdeeldheid in de Vlaamse beweging bestaat al jaren. Maar nooit eerder werd de heilige weide voor de IJzertoren het toneel van rellen. Gematigde Vlamingen spreken van 'een historisch dieptepunt' en menen dat de 'godsvrede' uit het IJzertestament binnen de Vlaamse beweging verder weg is dan ooit.

'Dit is een uiting van extreem-rechts en niet van Vlaams nationalisme', verklaarde Hugo Schiltz, wethouder van Antwerpen en minister van staat namens de Volksunie (VU). 'Dit doet denken aan de jaren dertig.' Hij vreest dat de rellen de IJzerbedevaart opnieuw in een kwaad daglicht stellen.

Tijdens de jaarlijkse IJzerbedevaart herdenken de Vlamingen de gevallen soldaten aan het IJzerfront tijdens de Eerste Wereldoorlog. De bedevaart, die in het teken staat van 'nooit meer oorlog' en verdraagzaamheid, staat ook symbool voor de ontvoogding van Vlaanderen.

Het Vlaams Blok en andere extreem-rechtse clubs gebruiken de plechtigheid echter steeds meer om hun eigen eisen kracht bij te zetten. In hun voetspoor trekken ook al jaren fascistische groepen uit het buitenland naar Diksmuide.

Aan de vooravond van de IJzerbedevaart heeft de Belgische rijkswacht scherpe wegcontroles gehouden. In totaal werden 130 mensen aangehouden, onder wie twintig Nederlanders en vijftig Duitsers. In hun auto's werden wapens en neo-nazipropaganda aangetroffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.