Extreem rechts Hongarije betoogt tegen Joden

Een dag voor het begin van een bijeenkomst van het Joods Wereldcongres (JWC) in Hongarije zijn honderden aanhangers van de extreem rechtse partij Jobbik de straat opgegaan om tegen de Joodse invloed in hun land te protesteren.

Redactie
Aanhangers van de extreem rechtse partij Jobbik demonstreren.. Beeld reuters
Aanhangers van de extreem rechtse partij Jobbik demonstreren..Beeld reuters

Leiders van de partij, met 43 zetels de op twee na grootste in het parlement, verweten Israël dat het Joden ertoe aanzet land in de Oost-Europese staat te kopen. Zo zou de Israëlische president Shimon Peres Joden hebben geprezen die land in Hongarije aankopen. 'De Israëlische veroveraars, deze investeerders, moeten een ander land in de wereld voor zichzelf zoeken, want Hongarije is niet te koop', riep voorzitter Gabor Vona van Jobbik uit. Een parlementslid van de partij zei dat Hongarije onder het juk van het zionisme is gebracht. Het land is het doelwit van kolonisering, meende hij.

Het JWC houdt normaliter zijn jaarvergadering in Jeruzalem, maar heeft dit keer voor Hongarije gekozen om de nadruk te leggen op de opkomst van uiterst rechtse partijen en het antisemitisme in Oost-Europa. De conservatieve premier Viktor Orban zal de bijeenkomst openen. Hij had de betoging van Jobbik verboden, maar een rechtbank maakte dat vrijdag ongedaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan een half miljoen Joodse Hongaren vermoord. In het land wonen nu nog 80.000 tot 100.000 Joden op een bevolking van 10 miljoen.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden