'Extreem-rechts geïnfiltreerd in partij Marchal'

De Partij voor Nieuwe Politiek (PNPb) van Paul Marchal, vader van het door Marc Dutroux ontvoerde meisje An, is ernstig in verlegenheid gebracht na publicaties over infiltratie door extreem-rechts....

Van onze correspondent

Rob Gollin

BRUSSEL

Marchal richtte de partij begin dit jaar op uit protest tegen het uitblijven van ingrijpende veranderingen in het politieke en juridische bestel in België. Volgens opiniepeilingen kon de partij rekenen op 10 procent van de stemmen. Maar het initiatief ontmoette ook scepsis. Een programma was er niet, de leiding zou dictatoriaal optreden.

Met de benoeming van ene Hendrik Boonen tot leider van de afdeling in Antwerpen, zou de PNPb een rechts-extremist in huis hebben gehaald. Boonen was een van de drijvende krachten achter De Nieuwe Partij (DNP), die in 1988 in Antwerpen een gooi deed naar een zetel in de gemeenteraad. Met slogans als 'Maak van Borgerokko weer Borgerhout' afficheerde de partij zich destijds als een radicale variant van het Vlaams Blok. Ook zou Boonen een poging hebben gedaan een Vlaams Nationaal Front op te richten. De afdelingsvoorzitter distantieert zich van het verleden. 'Met die slogans had ik niks te maken. Voor mij is dit een afgesloten hoofdstuk.'

In de provincie Waals-Brabant is Gérard Fortemps afdelingsvoorzitter, een ambtenaar op het departement van Buitenlandse Zaken die vroeger op de kieslijst stond van de partij UNIE. Deze club zou later fuseren met het extreem-rechtse Front Nouveau.

Vertegenwoordigers van twee uiterst conservatieve groeperingen legden in februari van dit jaar de top van de PNPb een fusievoorstel voor. Dat werd afgewezen, maar inmiddels zouden heel wat militanten de gelederen versterken. Veel representanten van de Witte Beweging, die voortkwam uit woede over het falen van justitie en politiek in het onderzoek naar vermiste kinderen, hebben de partij teleurgesteld de rug toegekeerd.

Volgens de PNPb berusten de beschuldigingen over de vrijage met extreem-rechts op informatie van rancuneuze ex-leden. 'De kwestie staat bol van leugens en halve waarheden.' Paul Marchal zei wel dat het verleden van afdelingsvoorzitter Boonen zal worden doorgelicht. 'Als blijkt dat het allemaal waar is, gaat hij eruit.'

Van een heel andere orde was het recente vertrek van een afdelingssecretaris in een Waalse provincie. De PNPb zette hem begin deze maand uit de partij, nadat bleek dat hij wordt beticht van de aanranding van minderjarigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden