Extreem-rechts gaat knokken voor zetels in Bondsdag

De veroordeelde nazi-terrorist Manfred Roeder stelt zich namens de extreem-rechtse NPD kandidaat voor de Bondsdag. Roeder werd vorig jaar bekend toen uitlekte dat hij een gastcollege had mogen geven op de Hogere Krijgsschool in Hamburg....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Roeder (69), een voormalig advocaat, werd in 1982 tot 13 jaar cel veroordeeld wegens terrorisme. Hij leidde de 'Deutsche Aktionsgruppen', die verantwoordelijk waren voor talrijke brand- en springstofaanslagen. De laatste jaren zet Roeder zich in voor het voormalige Oost-Pruisen. Voor deze activiteiten kreeg hij enkele voertuigen van de Bundeswehr.

De affaire-Roeder leidde begin dit jaar tot een parlementaire enquête naar vermeend extreem-rechts wangedrag in het Duitse leger. Het onderzoek is inmiddels geruisloos afgesloten, zonder duidelijke bewijzen. De verantwoordelijke officieren, die Roeder materiaal verstrekten en hem uitnodigden voor de lezing in Hamburg, zijn berispt.

De NPD is de oudste naoorlogse nazi-partij. In de jaren zestig brak de groepering in verschillende West-Duitse deelstaten door, voor een entree in de Bondsdag kwam de partij een paar duizend stemmen tekort. Ook dit keer zal de NPD de kiesdrempel niet halen, verwacht Axel Möller, woordvoerder van een kieskring

. Roeder, 'een symboolfiguur', wordt volgens hem toch in stelling gebracht wegens 'zijn grote aantrekkingskracht op rechts georiënteerde jongeren in Oost-Duitsland'.

De NPD is niet de enige extreem-rechtse partij die in september deelneemt aan de Bondsdagverkiezingen. De Duitse Volksunie (DVU) uit München heeft zijn voorzitter/oprichter Gerhard Frey (65) kandidaat gesteld in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De DVU slaagde er eerder dit jaar in ruim 10 procent van de stemmen te krijgen in Saksen-Anhalt.

De DVU heeft nog een tweede troef: niemand minder dan oud-Europarlementariër Franz Schönhuber stelt zich eveneens kandidaat, weliswaar als partijloos burger, maar namens de Volksunie. Schönhuber was oprichter van de Republikaner, een rechtse splinter die in de jaren tachtig veel opwinding veroorzaakte maar door interne ruzies vrijwel niet meer bestaat. Alleen in Baden-Württemberg zitten de 'Reps' in het deelstaat-parlement.

De bejaarde Schönhuber werd uit zijn eigen partij gezet . Pogingen om hem weer in het democratische kamp te halen - vroeger was hij aangesloten bij de Beierse CSU - zijn niet gelukt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden