Extreem-rechts demonstreert in de leegte

'Kameraden, kameraden', ketst het tussen de gevels van de bedrijven op industrieterrein Hordijk-Oost. De panden zijn leeg op deze gure en koude zaterdagmiddag....

In rammelend Duits waarschuwt Kusters 'de Duitse vrienden' die grofweg de helft van het gezelschap uitmaken: 'Wat u in Duitsland niet mag zeggen, mag hier ook niet.' Géén discriminerende teksten en geen Hitlergroet, heeft de politie verordonneerd. 'Over vraagstukken als criminaliteit en vreemdelingen mogen alleen mensen als Pim Fortuyn zich uitlaten', pruilt de NVU-voorman. Hij waarschuwt zijn gehoor vooral niet op Leefbaar Nederland te stemmen. 'Die bieden alleen een kortetermijnoplossing.'

Tegen enen zet de stoet zich in beweging voor een blokje om door het onherbergzame bedrijventerrein. Kusters gaat de kameraden voor in de spreekkoren: 'Hier marcheert het nationaal verzet!', 'Hop, hop, hop, asielzoekersstop!' en 'Doodstraf voor kinderverkrachters' roept hij door zijn megafoon. Na een paarhonderd meter vindt het achterste, Duitse deel van de stoet het allemaal wat te braaf. Ze zetten iets pittigers in: 'Roem en eer aan de Waffen-SS!' roepen ze, dwars door Kusters heen. De politie ziet de eindstreep al in zicht en houdt zich Oost-Indisch doof.

De spreekkoren worden diverser. Nu wordt ook geroepen om de vrijlating van Milosevic, Baskische vrijheidsstrijders en de bevrijding van Palestina.

Halftwee is het voorbij. Kusters pruttelt nog wat na. Hij zegt trots te zijn op de Nederlandse vrijwilligers die bij de SS gingen en foetert op Fortuyns seksuele geaardheid. Dan stapt het gezelschap weer in de bussen en auto's, terug naar plaatsen als Groningen, Arnhem, Hamburg en Frankfurt.

Achtduizend manuren kostte de betoging de politie, becijfert een gemeentewoordvoerder. Omdat rellen dreigden, had burgemeester Opstelten vorige week de demonstratie nog verboden. Maar de rechter schoof het verbod opzij. Dus zat er niets anders op dan het gezelschap te beschermen.

Naar schatting zette de politie 800 man in om te voorkomen dat Kusters en zijn aanhangers de stad weer zouden worden uitgeslagen voordat ze een spandoek konden ontrollen. De hele ochtend dirigeerden ze zo'n 200 anti-fascisten naar hun eigen demonstratieterrein op het Conradplein, naast het Centraal Station aan de andere kant van de Maas.

Ook Feyenoord-hooligans, die hadden aangekondigd de demonstratie te verstoren, werden weggehouden van het bedrijventerrein. Zij kwamen nog het dichtst bij. Enkele honderden meters van waar Kusters stond te oreren, sloegen zij voorbijgangers in elkaar die zij verdachten van nazistische sympathieën. De in ruime mate aanwezige politie sloeg daarop 38 Feyenoord-aanhangers in de boeien, onterecht zo bleek achteraf. Zij hadden niets met extreem-rechts van doen. Het waren eveneens Feyenoord-aanhangers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden