Extreem noodweer eist drie levens

Het noodweer van zaterdag heeft aan drie mensen het leven gekost en voor miljoenen guldens schade veroorzaakt. Treinverbindingen vielen uit door blikseminslag....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In Harderwijk raakte een automobilist in een hoosbui op de verkeerde weghelft en botste op een tegenligger. Beide bestuurders, een 21-jarige man uit Harderwijk en een 32-jarige vrouw uit Putten, kwamen om het leven. Een 85-jarige hartpatiënt uit Gorinchem kreeg zaterdag een fatale hartaanval toen hij zag dat water zijn bejaardenwoning binnenstroomde.

De overvloedige regen zorgde in Limburg voor enorme problemen. In Heerlen, Landgraaf en Valkenburg overstroomde de riolering. In Valkenburg aan de Geul stroomde modder van de heuvels. In Gulpen trad het riviertje de Gulp voor het eerst in veertig jaar buiten zijn oevers.

In de gemeente Schinnen had de brandweer grote moeite het water uit het dal weg te pompen. In Schin op Geul dreigde een waterbassin het te begeven. Akkers met gewassen spoelden weg, de fruitteelt heeft veel schade opgelopen.

De A 79 Heerlen-Maastricht werd zaterdagavond afgesloten omdat het wegdek spiegelglad was door de modder. De weg is zondagochtend weer opengesteld. Rioleringen raakten verstopt door takken en modder. Brandweerkorpsen zijn zondag de hele bezig geweest kelders leeg te pompen en straten schoon te spuiten.

Een popconcert in het stadion van FC Utrecht moest worden beëindigd. In Roosendaal sloegen in hevig noodweer achttien paarden los bij een manege.

In Zeewolde moest een man met hoofdwonden naar het ziekenhuis als gevolg van vallende hagelstenen. Een kat werd door de hagel gedood. In Rotterdam werden ruiten gebroken door inslag van hagelstenen. Bij het KNMI kwamen meldingen binnen van hagelstenen van tien tot vijftien centimeter doorsnee.

Het KNMI sprak van een uitzonderlijke situatie. Volgens verzekeraar Hagelunie heeft het noodweer voor zeker tien miljoen schade veroorzaakt in de glastuinbouw.

Het treinverkeer ondervond ernstige hinder van blikseminslagen. Verschillende treinen werden stilgelegd of liepen vertraging op. Het meeste treinverkeer was zondag weer normaal. Alleen tussen Den Bosch en Nijmegen reden zondag nog geen treinen. De NS zette bussen in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden