Extreem lage rente stuwt pensioenpremies omhoog

De pensioenpremies gaan komend jaar gemiddeld 2 procent omhoog. Dat is het gevolg van de extreem lage rentestand, die voor de Nederlandse pensioenfondsen desastreus uitpakt. Als de rente laag blijft, zullen de premies ook de komende jaren blijven stijgen. Daarnaast moeten dan in 2020 waarschijnlijk de pensioenen van honderdduizenden Nederlanders worden verlaagd.

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma tijdens een bespreking over nieuwe pensioenregels.Beeld anp

Dit blijkt uit een rapport dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het rapport is opgesteld in samenspraak met onder andere het Centraal Planbureau, De Nederlandsche Bank (DNB, de toezichthouder op de pensioenfondsen) en de Pensioenfederatie.

De marktrente is al jaren historisch laag en dat raakt de fondsen hard. Daar komt bij dat DNB het rentepercentage waarmee de fondsen hun financiële verplichtingen op zeer lange termijn moeten berekenen deze zomer verlaagde van 4,2 naar 3,3 procent. De toezichthouder nam die stap, omdat DNB de oude 'rekenrente' van 4,2 procent niet langer realistisch vond nu de marktrente zo lang laag blijft. De verlaging van de rekenrente is een enorme domper voor de pensioenfondsen.

Daar komt nog eens bij dat de pensioenfondsen zich sinds dit jaar aan nieuwe spelregels moeten houden. Die regels bepalen wanneer de pensioenen van werkenden en gepensioneerden moeten worden verhoogd, verlaagd of bevroren. Die regels gaan ook over de pensioenpremies en de 'herstelplannen' die de pensioenfondsen bij DNB moeten indienen om hun vermogens op peil te brengen. Circa tweederde van de pensioenfondsen heeft op dit moment niet genoeg vermogen in kas om de pensioenen van werkenden en gepensioneerden met de inflatie mee te laten stijgen.

De Nederlandse Bank.Beeld anp

Beleggingsrendementen

Dit jaar hebben 155 pensioenfondsen een herstelplan bij DNB moeten indienen. De verlaging van de lange termijnrente naar 3,3 procent kan er volgens het rapport toe leiden dat vijf kleine fondsen met in totaal 40 duizend deelnemers - dat zijn werkenden en gepensioneerden - de pensioenen volgend jaar al moeten verlagen met maximaal 0,7 procent.

In 2020 zullen 25 fondsen met in totaal 700 duizend deelnemers de pensioenen met maximaal 10 procent moeten verlagen, voorspelt het rapport. Die pensioenkorting kan alleen worden afgewend als de vermogens van deze pensioenfondsen de komende vijf jaar sterk groeien dankzij hoge beleggingsrendementen of als de rente flink gaat stijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden