Extreem gewelddadige drugsoorlog

2018-03-29 10:13:08 AMSTERDAM - In Amsterdam-Noord is vrijdagmorgen geschoten. De politie wil vooralsnog alleen kwijt dat mogelijk iemand is geraakt. De schietpartij gebeurde aan de Tt. Melissaweg, die bij een jachthaven ligt.

Een stukje verderop aan de Tt. Vasumweg heeft de politie een brandend voertuig gevonden. Diverse politieauto's en een traumahelikopter zijn ter plaatse. ANP MICHEL VAN BERGEN Beeld Anp
2018-03-29 10:13:08 AMSTERDAM - In Amsterdam-Noord is vrijdagmorgen geschoten. De politie wil vooralsnog alleen kwijt dat mogelijk iemand is geraakt. De schietpartij gebeurde aan de Tt. Melissaweg, die bij een jachthaven ligt.Een stukje verderop aan de Tt. Vasumweg heeft de politie een brandend voertuig gevonden. Diverse politieauto's en een traumahelikopter zijn ter plaatse. ANP MICHEL VAN BERGENBeeld Anp

Door Tjerk Gualthérie van Weezel

Wildwest-liquidatie

Op 29 december 2012 wordt in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt een grote Range Rover onder vuur genomen met kalasjnikovs. Twee inzittenden komen om het leven, drie weten te ontkomen - onder wie Benaouf A., die in een gracht springt. Als de politie de achtervolging inzet op de auto van de daders wordt er in het wilde weg geschoten, kogels worden later onder meer teruggevonden in een kinderkamer. Twee agenten schuilen liggend achter hun motors op de grond. De schietpartij blijkt het begin van een lange reeks liquidaties. Bron van al het geweld zou een conflict zijn tussen twee kampen over een verdwenen partij cocaïne in de Antwerpse haven. De eerder genoemde Benaouf A. is een grote naam in het ene kamp, in het andere wordt Gwenette Martha gezien als leider. Martha wordt op 22 mei in Amstelveen geliquideerd. Aangezien een meerderheid van de veelal jonge daders en slachtoffers een Marokkaanse achtergrond heeft, wordt het conflict al snel de ‘Mocro War’ genoemd.

Afgehakt hoofd

Op weg naar hun werk zien fietsers woensdagochtend 9 maart 2016 een afgehakt hoofd liggen voor waterpijpcafé Fayrouz aan de Amstelveenseweg. Het slachtoffer blijkt de 23-jarige Nabil Amzieb uit de wijk Kattenburg in Amsterdam Oost. De rest van zijn lichaam is een dag eerder gevonden in een uitgebrande auto. De lugubere actie wordt in de onderwereld direct geduid als een bedreiging aan Benaouf A. en zijn handlangers. Zij zouden vaak samenkomen in Fayrouz. Aanvankelijk lijkt het erop dat de daders met de pas afgestudeerde elektrotechnicus met Nabil een ‘kleine jongen’ gepakt hebben. Maar eind 2017 schrijft Het Parool dat Amzieb wel degelijk diep in de criminaliteit zat. Uit politieonderzoek naar gekraakte pgp-telefoons (pretty good privacy) blijkt dat Amzieb een van de schutters was die in mei 2014 in Krommenie een succesvolle liquidatie uitvoerden op de aan Martha gelieerde Eaneas Lomp.

Verijdelde helikopterontsnapping

Onder het mom van een romantische vlucht reserveert een groep Amsterdamse criminelen op 12 oktober een helikopter voor vier passagiers. Het werkelijke doel is Benaouf A. te bevrijden uit de gevangenis in Roermond, waar hij een straf van 12 jaar uitzit wegens betrokkenheid bij een liquidatie. De voorbereiding van de actie liegt er niet om. Er is een Colombiaanse piloot ingehuurd, hebben de mannen een autoband bij zich om Benaouf van de luchtplaats te hijsen en heeft de groep in gestolen vluchtauto’s kraaienpoten en automatische wapens voorhanden. Toch loopt de actie uit op een fiasco omdat de helikopterverhuurder onraad ruikt. Een van de kapers wordt bij aankomst op Kempen Airport direct gearresteerd. De andere medeplegers vluchten daarop in twee auto’s. Daarvan crasht er één in het Limburgse Roosteren. Een van de daders wordt daarop door een politiekogel geraakt en overlijdt. De andere verdachten worden later opgepakt. Benaouf A. is inmiddels ook verdachte in de zaak. Hij is, per helikopter, overgebracht naar een andere gevangenis.

Doodsbedreigingen Paul Vugts

Als sinds oktober 2017 wordt misdaadjournalist Paul Vugts van het Parool permanent bewaakt omdat de Amsterdamse politie ‘concrete en gedetailleerde informatie heeft over dreiging uit het criminele milieu’. Vugts schrijft al bijna twee decennia over de criminaliteit in Amsterdam. De criminelen die het op hem voorzien hebben zouden aanstoot hebben genomen aan Vugts’ publicaties in de krant en in zijn laatste boek Afrekeningen over de tientallen recente liquidaties in Amsterdam en Utrecht. Vugts wordt bij zijn werk constant begeleid door bewakers. Criminele doodsbedreigingen richting het journaille zijn zeer zeldzaam, maar niet uniek. Zo wordt ook misdaadjournalist John van de Heuvel permanent bewaakt omdat motorclubs een prijs op zijn hoofd zouden hebben gezet.

Slachtpartij tijdens kookles voor kinderen

Twee gemaskerde mannen met bivakmutsen stormen een buurthuis in de wijk Amsterdamse wijk Wittenburg in. Binnen zijn kinderen en tieners bezig met een kookles en kickbokstraining. Op zoek naar hun slachtoffer wordt de 17-jarige stagiair Mohammed Bouchikhi met een kalasjnikov doodgeschoten. Een andere stagiaire krijgt een schot in haar been. Het vermoedelijke doelwit van de aanslag, Gianni L. vlucht, wordt door een kogel geraakt, maar overleeft. Bouchikhi is lang niet het eerste onbedoelde slachtoffer van een liquidatiepoging de laatste jaren. In totaal zijn er sinds 2014 minimaal negen ‘vergismoorden’ in Amsterdam en Utrecht geweest. Op stadsomroep AT5 uit hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg in de week na de moord op Mohammed zijn zorgen over het ‘amateurisme’ van de huidige generatie criminelen. Waar in de jaren tachtig en negentig nog voor zo’n vijftigduizend euro ‘professionele buitenlandse hitmen werden ingehuurd’, zijn het tegenwoordig ‘jonge jongens uit Amsterdam met weinig vooruitzichten, weinig gewetenbewustzijn’, aldus de hoofdcommissaris. ‘Wij horen dat deze jongens liquidaties plegen voor bedragen tussen de 3.000 en 5.000 euro.’

Broer van kroongetuige vermoord

In zijn bedrijfspand in Amsterdam-Noord wordt Redouan B. door een schutter om het leven gebracht. B. is de broer van Nabil B., die kroongetuige is in een aantal liquidatiezaken en zelf ook wordt verdacht van betrokkenheid bij een liquidatie. Het is voor het eerst in Nederland dat een familielid van een kroongetuige wordt omgebracht. Nabil B. heeft drugshandelaar Ridouan T. aangewezen als het grote brein achter een serie moorden in deze drugsoorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden