Extravagante schrijver

BEREND JAN BOCKTING

Oscar voor Philip Seymour Hoffman, die in de huid kroop van de charismatische, extravagante schrijver Truman Capote, onsterfelijk geworden om zijn non-fictieroman In Cold Blood. Regisseur Benneth Miller richt zich op de periode tussen 1959 en 1967, waarin de auteur aan zijn klassieker werkte na een bericht gelezen te hebben over een familie die was vermoord in Holcomb, Kansas. Met zijn charme slaagt hij erin binnen te dringen in dat provinciale wereldje. In die setting geeft Seymour Hoffman zijn personage diepte en toont hoe er meer schuilging achter de façade die zo bekend is geworden. In hetzelfde jaar verscheen nóg een Capote-film, Infamous, die aanzienlijk minder aandacht kreeg, maar eigenlijk nog een tikkeltje beter was.

Capote (Bennett Miller, 2005)

RTL 4, 13.55-15.55 uur.

Scoop

(Woody Allen, 2006) Scoop is de tweede van drie films die Woody Allen binnen korte tijd in Londen opnam. De eerste, de speelse thriller Match Point, was zonder twijfel de beste. De derde, Cassandra's Dream, hinkte wat onhandig tussen drama en komedie. Deze film kent vooral een origineel uitgangspunt: een pas overleden journalist wordt per schip naar het dodenrijk vervoerd. Op het moment dat hij zich realiseert dat hij nog een paar dingen te regelen heeft, springt hij overboord en zwemt terug om onder de levenden rond te spoken. Journaliste Scarlett Johansson onderzoekt met hem een serie moorden. Scoop is de film waarin de 76-jarige Woody Allen zichzelf voor het laatst regisseerde. Daar komt overigens binnenkort verandering in - Allen keert dit jaar terug voor de camera in zijn in Rome gedraaide film Nero Fiddled.

Net 5, 14.00-15.55 uur.

Recount

(Jay Roach, 2008) Recount, een gefictionaliseerd verslag van de toestand rond de hertellingen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000, haalde als televisiefilm (HBO) nooit de Nederlandse bioscopen. Dat is jammer, want de thrillerachtige film is aangenaam ambitieus. Filmmaker Sidney Pollack trok zich een week voor de opnamen weliswaar terug als regisseur (hij overleed een jaar later aan de gevolgen van kanker), maar de rol van Kevin Spacey - die ook optreedt als producent - als jurist Ron Klain mag er zijn. Ook Tom Wilkinson en Laura Dern tillen de film hoog boven het niveau van de gemiddelde televisiedrama. Brent Mendenhall en Grady Couch spelen respectievelijk George W. Bush en Al Gore, de twee kemphanen waar het allemaal om draaide.

Nederland 2, 23.15-1.00 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden