Extravagante Appel ligt in een sober graf

Op kerkhof Père Lachaise in Parijs zijn de doden topattracties. Met de neus in de plattegrond struinen de bezoekers langs de duizenden grafstenen, familiegraven en tombes, op zoek naar beroemde overledenen....

De populairste dode blijft Doorszanger Jim Morrison. Bij zijn graf staan dranghekken. Gothic-meisjes met zwarte hoedjes en zwarte make-up staren wat verloren naar de bloemen op zijn kale steen. ‘Stond hier niet een beeld van zijn hoofd’, fluistert iemand verongelijkt. Die witte buste, door de jaren heen ondergekladderd met graffiti, blijkt gestolen. Vandaar dat een bewaker rond het graf ijsbeert.

Sinds vorig jaar ligt op Père Lachaise ook een Nederlandse kunstenaar: schilder Karel Appel, die in 2006 overleed in Zürich. Het is niet gemakkelijk zijn graf te vinden. Eerst maar eens de plattegrond checken. Général Antranik, Guillaume Apollinaire, François Arago. Nee, Appel behoort niet tot het lijstje ‘beroemde graven’. Hij is vooralsnog matig in trek bij de bezoekers.

‘Appel, met twee p’s?’ Een medewerker van het kerkhof zoekt naar coördinaten in een computerbestand. De schilder ligt in de 22ste divisie. ‘Twee graven naar rechts en dertien naar links.’

Zelfs met die aanwijzingen is het nog lastig te vinden. Het terrein is scheef, sommige zerken zijn begroeid met mos en daardoor onleesbaar.

Bekijk de video (artikel gaat hieronder verder):

Tussen een paar vervallen zerken ligt de steen van Karel Appel. Hier is de schilder vorig jaar in stilte begraven. Zijn graf is wit, hier en daar groen uitgeslagen. In een sobere steen staat met strakke letters gegraveerd: ‘Karel Appel. Peintre. 1921-2006.’ De enige versiering bestaat uit een bosje roze plastic tulpen in een wit vaasje.

‘Zo’n extravagant type en dan zo’n sober graf.’ Ronald Geertsma (48) uit Weesp is een beetje teleurgesteld. Hij kwam niet speciaal voor Appel naar Père Lachaise. ‘We hebben een heel gedetailleerde plattegrond gekocht van het kerkhof. Daar stond hij op. Verrek, ligt hij hier, dacht ik. Dat wilde ik als kunstliefhebber wel even zien.’

Het graf valt hem tegen. ‘Ik had op z’n minst een penseel verwacht.’ Samen met Rob Eisma reist hij met de gezinnen vanuit de Auvergne via Parijs terug naar Nederland.

Eisma komt voor het eerst op Père Lachaise. Hij is, als grafisch ontwerper, geen fan van Appel, maar vindt het wel leuk ‘hier nog een Nederlander tegen te komen’.

Appel is overigens niet de enige Nederlander op de begraafplaats in het oosten van Parijs. Hij deelt die eer met Isaac Titsingh (handelaar en chirurg in de VOC-tijd), Carel Hendrik Ver Huell (generaal van Napoleon) en Gerard van Spaendonck (botanisch miniatuurschilder aan het hof van koning Lodewijk de zestiende). Maar Appel is wel de bekendste en de recentste dode.

Appel (85 jaar geworden) stierf ook niet jong en mooi, zoals de meeste grote sterren op Père Lachaise. Misschien dat hij daardoor niet zo populair is bij de bezoekers.

Toch is Maddy Ubachs (52) uit Maastricht blij dat ze zijn graf toch nog op de 47 hectare grote begraafplaats heeft gevonden. ‘Hij is toch een soort bekende Nederlander’, zegt ze. Over de grafsteen is ook zij niet erg te spreken. ‘Het was zo’n kleurrijke man. Daar zie je helemaal niks van terug.’

Even later bedenkt ze zich: ‘Ik herinner me een ansichtkaart van Appel met alleen maar zwarte strepen erop. ‘Kerstgroeten uit Parijs’, stond eronder. Misschien had hij in Parijs zijn sombere periode.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden