Extralekker is ambitieus en bedient de verwende eter, met meelwormen bijvoorbeeld

Wat is lezenswaardig deze week?

Vandaag: Extralekker bedient de verwende eter, onder meer met sprinkhanen en meelwormen.

In Extralekker nummer 11 staat een recept voor pasta all'entomofagia, met een warme aanbeveling: 'Ga zelf aan de slag met deze goedgevulde pasta met verse meelwormen!' Voor een bruine boterham met kaas of aardappels, vlees en groente kun je niet terecht in deze loot aan de stam van restaurantgids Lekker. Hier is het meeste eten exclusief en bijzonder en heet een kroket croquet, zoals in de reportage over de beroemde Amsterdamse banketbakkerij Holtkamp. Want: 'Kroket vinden we te gewoontjes.'

Het geheim van een goede croquet/kroket, zo leren we, is het krokante korstje. 'Dat moet zo knapperig mogelijk zijn. En dun.' Hoe dun? 'Eierschaaldun, zeggen wij hier.'

Met bijna een dozijn titels neemt eten & drinken bij de betere tijdschriftenwinkel veel ruimte in beslag. Ondertussen rukken online de foodbloggers op en wemelt het in de oude media van de columnisten die graag schrijven over wat ze zoal eten. Voor elke foodie is tegenwoordig wat wils.

Extralekker, bekend door de jaarlijkse top-500 van restaurants (sinds 1977), is ambitieus en bedient de verwende eter. Vandaar die meelwormen. Het thema in dit nummer is de 'Nordic kitchen', zeg maar de Scandinavische keuken.

Hoofdredacteur Annelies Pijper is er gek op, bekent ze in het voorwoord. 'De Nordic filosofie van samenzijn, met elkaar eten aan prachtig gedekte tafels én alles met zorg en aandacht bereid: daar mogen we in ons gehaaste bestaan best een voorbeeld aan nemen.'

Aanmerkelijk minder tuttig is het stuk over meelwormen, sprinkhanen en ander klein spul dat door steeds meer chefs wordt verwerkt in hun gerechten. De schakel met het thema is de Deense topchef René Redzepi. Als een der eersten ontdekte hij de 'culinaire kracht van insecten', nadat hij in het Amazonegebied mieren had verorberd.

Leuke weetjes: meer dan de helft van de wereldbevolking nuttigt insecten, sprinkhanen zijn 'naast nootachtig heel crispy' en bovengenoemde (gevriesdroogde) meelwormen zijn gewoon verkrijgbaar bij Albert Heijn en de Jumbo. Ook leuk: rauwe mieren smaken naar citroenlimonade.

Met recepten, reportages, interviews en korte berichten bestrijkt Extralekker het hele terrein. Met het snobisme valt het gelukkig mee. Dat was in 1987 ook al zo, blijkt uit de duik die de redactie in het archief nam. De geraadpleegde bekende Nederlanders geven de voorkeur aan snijbonen (Johnny Rep), rundvlees, spruitjes en gekookte aardappel (André van Duin), varkenskotelet (Pierre Kartner) en saté met brood (Ernst Happel).