Extraatje voor minima, ouders en 65-plussers

Minima, ouders en gepensioneerden krijgen van het kabinet een inkomensverbetering. Premier Kok heeft vrijdag aangekondigd dat deze groepen er komend jaar op vooruit gaan....

Van onze verslaggever

Kok kon nog niet zeggen hoeveel hij wil uittrekken voor deze koopkrachtverbetering, omdat de omvang van de beschikbare bedragen nog niet duidelijk is. Maar de economie ontwikkelt zich zo gunstig dat hij het aandurfde nu al cadeautjes in het vooruitzicht te stellen.

Het principebesluit werd gisteren genomen tijdens besprekingen over de Miljoenennota van komend jaar. 'Er liggen geen zware politieke problemen', zei Kok over de begroting. 'Deze groepen lijken wat achter te blijven bij andere en als er dan ruimte ontstaat, ligt het voor de hand voor hen iets extra's te doen.'

Voor de stijging van de kinderbijslag en de verhoging van de ouderenaftrek zal meer geld worden uitgetrokken. De inkomensstijging voor de minima wil het kabinet financieren via verschuivingen in de inkomstenbelastingen en zal niets extra's kosten.

Over de PvdA-plannen om gezinnen met kinderen 250 gulden per jaar erbij te geven, wilde de premier niets zeggen. 'Het is nog veel te vroeg om zo gedetailleerd te worden', zei hij.

In augustus neemt de ministerraad een definitief besluit over deze koopkrachtverbetering. Dan is er ook meer inzicht over de omvang van de belastingmeevallers.

Minister Zalm van Financiën heeft het kabinet wel al laten weten dat de BTW-opbrengst veel hoger is dan geraamd en dat een verwachte inzinking van de vennootschapsbelasting lijkt uit te blijven. Volgens het regeerakkoord vloeit driekwart van deze meevallers naar het financieringstekort, maar in 2000 kan de rest worden gebruikt voor de lage inkomens.

Kok verwacht ook dat er bovenop de lastenverlichting van vijf miljard in 2001 - uitgetrokken voor de invoering van het nieuwe belastingplan - nog eens 750 miljoen beschikbaar komt. Over de besteding van dit bedrag deed hij geen uitspraken. 'Dat houden we gewoon even als buffer.'

Zoals verwacht heeft het kabinet de 'met potlood ingevulde' bezuinigingsronde van maart weer ongedaan gemaakt. Toen al dacht de regering dat de voorspelling van het CPB over de economie iets te somber was, maar voor alle zekerheid spraken de ministers een kleine twee miljard aan bezuinigingen af. Voor de watersnood en de asielkosten moeten ze nog steeds inleveren, maar de rest vervalt. Overigens valt de omvang van de waterschade ruim 225 miljoen mee.

Minister Zalm houdt ook nog eens 400 tot 500 miljoen over door de nieuwe berekening van het CBS van het bruto binnenlands product. Dit bedrag wil Kok onder meer besteden aan Kosovo.

De PvdA is verheugd over de voornemens van Kok. Maar woordvoerder Crone wenst dat er bij alle meevallers ook nog extra geld overblijft voor onderwijs, kinderopvang en het zorgverlof. 'We moeten de knelpunten in de economie wegnemen door voor meer mensen deelname aan het arbeidsproces mogelijk maken', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden