‘Extraatje voor dure energie komt niet bij publiek’

Het extraatje van 70 miljoen euro dat het kabinet heeft uitgetrokken voor personen die hun energiekosten moeilijk kunnen betalen, zal zijn doel niet bereiken....

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

Naar aanleiding van de gestegen kosten voor gas en licht besloot het kabinet vorige week 70 miljoen euro te reserveren voor groepen ‘die dat het meest nodig hebben’.

De toezegging volgde op een ruzie tussen de CDA-fractie en het kabinet over de noodzaak om gestegen energiekosten te vergoeden.

De helft van het bedrag wordt uitgekeerd via een extra kinderkorting. De andere helft wordt gestort in het fonds bijzondere bijstand, aldus het kabinet.

Hoe de gemeenten deze laatste 35 miljoen moeten verdelen, is echter een raadsel, zegt de Divosa-voorzitter, die tevens senator is voor GroenLinks. ‘Het kabinet heeft niet de moed gehad hier duidelijke criteria voor te geven.

Moeten gemeenten nu 35 euro per huishouden gaan betalen? En aan wie dan precies? Bovendien houden veel gemeenten nu al geld over dat eigenlijk aan bijzondere bijstand zou worden besteed.’

Personen met een laag inkomen moeten in elk geval zelf naar het loket van de sociale dienst wanneer ze voor het energie-extraatje in aanmerking denken te kunnen komen. Volgens de Wet Werk en Bijstand mogen gemeenten geen ‘categoriale’ uitkeringen meer verlenen.

Thissen: ‘Zo’n uitkering voor een categorie mensen zou het wel een stuk makkelijker maken, in dit geval bijvoorbeeld aan iedereen die langer dan 5 jaar in de bijstand zit of aan iedereen beneden een bepaald inkomen.’

In theorie komen zeker 678 duizend huishoudens voor het energie-extraatje in aanmerking. Wanneer zij zich werkelijk bij de sociale diensten zouden melden, veroorzaakt dat volgens de gemeenten enorme organisatorische problemen.

Begin deze maand bleek dat van de 402 miljoen euro in het gemeentefonds voor bijzondere bijstand, dit jaar slechts 182 miljoen is besteed. Vooral kleine en middelgrote gemeenten slagen er niet in het geld bij de mensen te krijgen die het nodig hebben.

Vooral het verbod op catagoriale uitkeringen speelt de kleinere gemeenten parten. Ze moeten alle behoeftigen individueel bereiken, maar schieten te kort in voorlichting.

Ook ‘werkende armen’ worden meestal volledig over het hoofd gezien. In veel grote gemeenten worden de fondsen voor bijzondere bijstand wel volledig benut.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden