Extraatje van 600 miljoen voor Zalm

DEN HAAG (ANP) - Minister Zalm van Financiën kan de komende jaren een extraatje van 600 miljoen euro tegemoet zien. Dit jaar gaat het om 250 miljoen. Het geld is afkomstig van de Bank van Nederlandse Gemeenten (BNG), waarvan het Rijk voor 50 procent aandeelhouder is.

Zalm vindt dat de BNG financieel wel erg ruim in haar jasje zit en dringt er al enkele jaren op aan dat ze meer dividend uitkeert aan haar aandeelhouders. In zijn weblog meldde de minister maandag dat de bank dat nu ook gaat doen.

Op haar aandeelhoudersvergadering van 25 augustus zal de BNG voorstellen de komende jaren 1,2 miljard euro extra uit te keren. De helft van dat geld gaat dus naar het Rijk, de andere helft van de aandelen is in handen van gemeenten.

'Goede richting'

Zalm noemt het voorstel van de BNG ,,een stap in de goede richting'', maar vindt ook dat de bank ,,nog wat verder had kunnen gaan. Het blijft een nogal voorzichtig voorstel en het heeft wel erg lang geduurd''.

De extra uitkering van de BNG komt bovenop de reguliere, die 43 procent van de winst bedraagt. Dit jaar gaat het om 134 miljoen, waarvan de helft voor het Rijk is.

Volgens een woordvoerder van Zalm zullen de extra inkomsten voor de schatkist worden gebruikt om de staatsschuld af te lossen en om het zogeheten FES-fonds te spekken. Daaruit worden investeringen in onder meer infrastructuur betaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden