Extra voorzorgsmaatregelen tegen Duitse varkenspest

Nederland treft opnieuw voorzorgsmaatregelen tegen de rondwarende varkenspest vlak over de grens in Duitsland. Minister Veerman (Landbouw) wil dat recent geleverde partijen varkens uit heel Duitsland, en niet alleen die afkomstig uit de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, worden gecontroleerd op besmetting met de ziekte....

ANP

Bovendien zal bloedonderzoek bij deze partijen plaatsvinden. Het gaat om 25 leveringen, die sinds 1 februari door heel Nederland zijn verspreid. Aantallen dieren zijn niet bekend, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Verder breidt Veerman de verplichte reiniging en ontsmetting van (lege) veewagens voor varkens uit tot vrachtwagens die voer, melk en mest vervoeren en dan afkomstig uit heel Duitsland en niet meer alleen uit het besmette gebied.

Veerman nam daarmee een voorschot op extra Europese maatregelen. Hij zei maandag in overleg met de Tweede Kamer in Brussel te zullen hameren op strengere maatregelen om de ziekte in Noord-Rijnland-Westfalen onder controle te krijgen.

De minister reageerde bij aanvang van het debat over de nota ‘Kiezen voor Landbouw’ met grote bezorgdheid op de jongste uitbraak van de varkenspest in het plaatsje Borken, ongeveer 15 kilometer over de grens bij Winterswijk. ‘Ik houd mijn hart vast.’

Direct na de ontdekking van de eerste Duitse pestgevallen begin maart besloot Veerman tot een verplichte dubbele reiniging en ontsmetting van (lege) veewagens voor varkens uit het besmette gebied. Vorige week stelde de Europese Commissie een vervoersverbod voor varkens in de Duitse deelstaat in. Alleen varkens die direct naar de slachter gaan, mogen nog vervoerd worden.

De bewindsman wil dat Europa meer doet dan dat vervoersverbod. Dinsdag komen de veterinair deskundigen van de lidstaten voor overleg bijeen in Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden