Extra verlies vijfhonderd banen dreigt bij uitvoerder Cadans

Bij de uitvoerder van de sociale zekerheid in de zorg en detailhandel Cadans dreigen vijfhonderd extra banen verloren te gaan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Cadans ontstond op 1 januari 1996 uit een fusie tussen de uitvoerders BVG en Detam. Bij die fusie is al vastgesteld dat 1560 van de huidige 4500 banen zullen vervallen.

De omstreden algemeen-directeur van Cadans, E. Horstra, heeft inmiddels zijn ontslag aangekondigd. Hij vertrekt op 1 december. Hij wil eerst nog het saneringsplan afronden zodat zijn opvolger er direct mee aan de slag kan.

De contouren van het saneringsplan staan al vast. Cadans wil circa tweehonderd kleine kantoren in het land oprichten met vier geautomatiseerde rekencentra. Deze rekencentra helpen bij het vaststellen van de uitkeringshoogte voor de WW, de Toeslagenwet en de arbeidsongeschiktheidswetten AAW en WAO. In deze kantoren zouden naar verluid van de huidige 4500 personeelsleden ruim 2750 mensen een baan krijgen. Dit zou betekenen dat mogelijk 2000 banen verloren gaan. De bezuiniging zou ook nodig zijn voor het opzetten van het nieuwe, geautomatiseerde netwerk.

Horstra (63) werkt sinds september 1995 als algemeen directeur bij Cadans. Hij maakte eerder als interim-directeur naam met de geslaagde sanering van het omroepbedrijf NOB.

De fusie tussen de uitvoerders van BVG en Detam was voorbereid door twee interim-managers, F. Venema en F. de Jonge, die ieder ook een jaar als interim-directeur bij BVG en Detam werkten. Het fusieplan van De Jonge en Venema werd door Horstra van tafel geveegd.

Sinds dit voorjaar wordt gewerkt aan een nieuw plan voor de samenvoeging van de uitvoerende werkzaamheden van BVG en Detam. Horstra wil dat een opvolger het plan de komende jaren gaat uitvoeren. 'Horstra is 63. Dan is het een gegeven dat hij het plan niet meer volledig uitvoert. Om duidelijkheid te geven, kondigt hij nu zijn vertrek al aan', zegt een woordvoerder van Cadans.

De Detam, een van de opdrachtgevers van Cadans, dreigde in augustus het vertrouwen in Horstra op te zeggen. Aanleiding daarvoor was een beschrijving van Cadans in de Volkskrant. Nadat Horstra zich tegenover de Detam had gedistantieerd van het artikel, trok het bestuur van de Detam zijn dreigement in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden