Extra's jagen salaris topambtenaar op

De honderdduizenden euro's vliegen in het rond als het gaat om de top van de ambtenarij. Maar het ene ministerie is het andere niet, tot verbazing van het kabinet....

Zeventig toppers op de ministeries zitten er warmpjes bij. Het zijn de secretarissen- en directeuren-generaal die stuk voor stuk meer verdienen dan een staatssecretaris. Veertig van hen verdienen zelfs meer dan de minister-president. Dertien ambtenaren op lager niveau overstijgen ook het salaris van hun minister.

Vandaag stuurt minister Remkes van Binnenlandse Zaken een brief naar de Tweede Kamer met een overzicht van de veelverdienende topambtenaren. Namen worden niet genoemd. Het kabinet sprak afgelopen vrijdag lang en vertrouwelijk over het onderwerp. Vooral de beloning van Herre Kingma, inspecteur-generaal bij het ministerie van Volksgezondheid, leverde rumoer op. Naar verluidt toucheert Kingma jaarlijks 320 duizend euro, waarmee hij de best verdienende rijksambtenaar zou zijn. Een minister verdient jaarlijks nog niet eens de helft: 120 duizend euro.

Op elk ministerie verdient de belangrijkste ambtenaar, de secretaris-generaal of SG, meer dan zijn minister. Tot een paar jaar geleden was dat nog niet het geval. Met een truc konden de salarissen van de ambtenaren ongemerkt opgetrokken worden. In plaats van 36 uur werkten deze toppers ineens 40 uur. Hier werden ze voor beloond met een salarisstijging van meer dan 10 procent. Een minister wordt niet beloond naar het aantal gewerkte uren. Hij of zij krijgt een wedde en moet het daarmee doen.

De belangrijkste reden voor de forse salarissen zijn de 'toelagen' die topambtenaren kunnen bedingen. Hiermee is het salaris van Roel Becker, SG op wederom het ministerie van Volksgezondheid, gestegen tot ongeveer 200 duizend euro. Becker was consultant voordat hij ambtenaar werd en kwam daarom in aanmerking voor zo'n toelage.

De ministerraad was afgelopen vrijdag verbaasd over de verschillen tussen de ministeries. VWS, V & W en Financiën blijken veel royaler te betalen dan bijvoorbeeld het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ministers hebben zelf vaak schuld aan het opdrijven van de lonen. Vaak worden topambtenaren weggekocht bij andere ministers of wil een minister iemand uit het bedrijfsleven.

De rijksoverheid heeft om de excessen te voorkomen de Algemene Bestuursdienst (ABD) opgericht. Topambtenaren moeten elke vijf jaar van functie veranderen, is de doelstelling. De directeur van de ABD, Jan Willem Weck, klaagt echter al jaren dat topambtenaren te snel van stek verkassen. Gemiddeld zitten ze net drie jaar voordat ze overstappen naar een volgende functie of een andere ministerie. Deze carroussel drijft de lonen ook op.

Hoewel het kabinet volgend jaar de ambtenaren en hun inkomen bekend zal maken als ze meer verdienen dan een minister, is nu geheimzinnigheid nog troef. Alle ministerie weigeren medewerking. De reden is dat het kabinet het resultaat van de commissie Dijkstal afwacht. Die brengt in opdracht van het kabinet in kaart wat er zoal in de Nederlandse publieke sector wordt verdiend door topmanagers.

Uit een recent onderzoek van het blad Intermediair blijkt Schiphol-directeur Cerfontaine koploper met meer dan 600 duizend euro per jaar. Directeuren van universiteiten, ziekenhuizen, pensioenfondsen en woningcorporaties blijken ook fors te verdienen. Ook hun salaris zal volgend jaar openbaar gemaakt worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden