Extra onderzoek parkeren NHM

DEN HAAG Er komt een aanvullend onderzoek naar het parkeren bij het Nederlands Openluchtmuseum en het beoogde Nationaal Historisch Museum (NHM)....

In het onderzoek, dat voor 1 september moet zijn afgerond, moet worden bekeken of het toch mogelijk is om op maaiveldniveau, dus bovengronds, te parkeren.

Uit een onderzoek van het ingenieursbureau Grontmij, uitgevoerd in opdracht van de twee musea, bleek vorige week dat de beste optie voor parkeren een ondergrondse garage is. Die kost 60 miljoen euro, terwijl de totale bouwsom van het NHM 50 miljoen euro is.

Grontmij noemt ook goedkopere oplossingen, maar waarschuwt daarbij voor de kans op overlast voor de buurt en het mogelijk niet verlenen van vergunningen. Als er op het maaiveld wordt geparkeerd, kost dat 7,5 miljoen euro. Maar dan moet er Europees beschermd Natura 2000-gebied worden opgeofferd.

Van Bijsterveldt wijst erop dat het programma van eisen van het NHM deze maand klaar had moeten zijn.

Van Bijsterveldt houdt vast aan het Openluchtmuseum als vestigingsplaats van het NHM. Ze heeft de gemeente Arnhem en Gelderland gevraagd ‘alles te doen wat binnen hun mogelijkheden ligt om de bouw van het museum tegenover het NOM mogelijk te maken; de beide musea heb ik met klem de noodzaak van een flexibele opstelling wat betreft hun ambities in dezen benadrukt’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden