Extra noodhulp voor Hoorn van Afrika

Nederland geeft 2 miljoen euro extra voor noodhulp aan Ethiopië, Somalië en Kenia. Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) maakte dit donderdag bekend. Hij reageerde hiermee op het bericht van het Wereldvoedselprogramma van de VN dat het nog 5 miljard dollar nodig heeft om de honger in de Hoorn van Afrika te bestrijden die is ontstaan door het uitblijven van regen.

ANP

Koenders kan niet meer geld uittrekken, omdat hij dit jaar 550 miljoen moet bezuinigen op zijn begroting vanwege de daling van het bruto nationaal product in Nederland waar de begroting van ontwikkelingssamenwerking aan gekoppeld is.

De minister haalde uit naar de VVD en de PVV die fors willen snijden in zijn begroting. Hij noemde dat ‘asociaal en kortzichtig’. ‘Hoe kun je voorstellen om het budget voor ontwikkelingssamenwerking te halveren als het voedseltekort in de wereld groter wordt door droogte en klimaatverandering.’ Volgens de minister neemt hierdoor de kans op vluchtelingenstromen en terreur in Nederland toe.

Volgens de VN zijn 24 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika en Kenia volledig afhankelijk van voedselhulp.

Bert Koenders (ANP) Beeld
Bert Koenders (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden