Extra maatregel tegen uitdroging veendijken

Het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) gaat een deel van de veendijken in zijn werkgebied bestand maken tegen extreme droogte....

Van onze verslaggever

Aanleiding voor de operatie is de dijkverschuiving in Wilnis, in augustus vorig jaar. Daar bezweek een dijk na een periode van extreme droogte. De schade liep in de miljoenen. Droogte werd tot de doorbraak bij Wilnis nooit als risicofactor beschouwd.

Onderzoeksbureau GeoDelft onderzocht de doorbraak en kwam tot de conclusie dat de situatie in Wilnis niet uniek is in Nederland.Volgens de onderzoekers mag niet worden uitgesloten dat bij een nieuwe droge periode weer veendijken zullen doorbreken.

Dijkgraaf Jan de Bondt zegt hij niet wil wachten tot er nieuwe landelijke normen zijn vastgesteld en is daarom nu begonnen met maatregelen. Het AGV heeft een werkgebied van 180 kilometer veendijk. Nog voor de zomer voert het Hoogheemraadschap stabiliserende maatregelen uit langs tien kilometer van de veendijken. Er zullen voornamelijk steunbermen geplaatst worden.

Vier kilometer dijk ligt in de polder Groot Mijdrecht, de overige zes kilometer langs de ringdijk Groot Mijdrecht. Daarnaast onderzoekt het AGV of er bij de 12,5 kilometer dijk in de Uithoornse polder ook maatregelen moeten worden genomen. Operatie veendijk gaat naar verwachting 10,5 miljoen euro kosten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden