Extra inzet rechercheurs Gouda loont

GOUDA (ANP) - Door de extra inzet van zes rechercheurs van de marechaussee in Gouda zijn tweehonderd van de vijfhonderd zaken die nog op de plank lagen, weggewerkt. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) liet dat woensdag in het stadhuis samen met burgemeester Wim Cornelis weten.

De minister stuurde in oktober extra rechercheurs naar het politiekorps Hollands Midden, waar de Zuid-Hollandse gemeente onder valt. Hun taak was de ongeveer vijfhonderd zaken weg te werken. Het ging vooral om overvallen en geweldplegingen.

De minister besloot na overleg met de 'Marokkanengemeenten', plaatsen die kampen met overlast door Marokkaanse probleemjongeren, tot de extra inzet. Problemen in de wijk Oosterwei en een tekort aan rechercheurs bij het korps Hollands Midden droegen bij aan de bijzondere maatregel. De extra inzet blijft voorlopig van kracht totdat alle zaken zijn weggewerkt.

Cadeau

Vanaf 6 juni heeft de gemeente een eigen Veilgheidshuis, waarin politie, justitie en de gemeente samenwerken met hulpinstanties, zoals Bureau Jeugdzorg, om de criminaliteit tegen te gaan. ,,Een cadeau voor Gouda'', aldus de burgemeester. ,,De opening van het gebouw vindt plaats op een historische dag, D-day. Dat zorgde voor een grote verandering. Laten we hopen dat de komst van het Veiligheidshuis in Gouda ook veranderingen brengt.''

Hij liet weten nog geen geld te hebben ontvangen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat ministerie zou geld geven om in Gouda gezinscoaches in te zetten. In november had minister Guusje Ter Horst toegezegd Gouda 900.000 euro te geven om de problemen aan te pakken. ,,We waren verder in gesprek met minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken, Integratie), maar met de komst van een nieuwe minister duurt het allemaal langer'', zei Cornelis.

,,We hadden met z'n allen zo'n haast. Daarom hoop ik dat andere ministeries het voorbeeld van het ministerie van Justitie volgen. Dan kunnen wij dat schepje erbovenop doen dat we zo graag willen.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden