Extra inspectie Wereldmuseum

Nell Westerlaken
Het Wereldmuseum in Rotterdam. Beeld anp
Het Wereldmuseum in Rotterdam.Beeld anp

De gemeente Rotterdam heeft de Erfgoedinspectie gevraagd een extra onderzoek in te stellen bij het Wereldmuseum. Dit museum kwam onlangs in het nieuws doordat museum Boijmans van Beuningen, ook in Rotterdam, onmiddellijke teruggave eiste van 445 kunstobjecten in bruikleen.

Afgelopen jaren was er veel kritiek op het Wereldmuseum vanwege het plan van directeur Stanley Bremer om de collectie te ontbinden en te ontzamelen. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er 'behoorlijk vergevorderde voorbereidingen' voor het verhuizen van stukken, onder meer van bruiklenen die terug moeten naar hun oorspronkelijke eigenaren.

'We willen tijdens deze extra inspectie controleren of dat zorgvuldig gebeurt en of alles goed wordt geregistreerd.' Ook wordt onderzoek gedaan naar bruiklenen van anderen dan reguliere musea. De gemeente wil niet nader ingaan op de aanleiding voor het extra onderzoek, maar volgens de woordvoerder gaan er geruchten dat het depot niet op orde zou zijn. Bij het museum lopen al twee reguliere onderzoeken, waarvan één van de Rekenkamer. Het Wereldmuseum was niet bereikbaar voor commentaar. In De Groene Amsterdammer zegt museumdirecteur Bremer dat het depot wel degelijk op orde is. De gemeente denkt het extra onderzoek half maart te kunnen afronden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden