Extra injectie van G20 moet miljoenen banen scheppen

De landen van de G20 gaan tientallen miljoenen nieuwe banen creëren door een extra injectie van de wereldeconomie. Deze belofte deed de Australische minister van Financiën Joe Hockey op de afsluitende persconferentie van het G20-overleg in Sydney.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Daarbij werd afgesproken dat een extra groei van de wereldeconomie van 2 procent moet worden gegenereerd in de komende vijf jaar. Dat gaat om een bedrag van ongeveer 2.000 miljard dollar (1.500 miljard euro). Deze doelstelling is vastgelegd op een overleg van de twintig ministers van Financiën van de G20 in Sydney. Australië is dit jaar voorzitter.

Minister van Financiën van de VS Jacob Lew zei dat een 'nieuwe bladzijde wordt omgeslagen' in het herstel van de wereldeconomie. 'De groei en de vraag moeten worden gestimuleerd. Dit is een overwinning op de pleitbezorgers van bezuinigen. Dat was vorig jaar nog het discussiepunt. Nu praten we uitsluitend over groei', aldus Lew.

Joe Hockey sprak van een grote doorbraak. 'Voor het eerst wordt aan de doelstelling ook een cijfer gekoppeld.'

De Duitse minister Wolfgang Schäuble is niet bij voorbaat overtuigd dat het ook gaat lukken. Duitsland is vooral een aanhanger van het terugbrengen van tekorten en schulden door bezuinigen.

De G20-landen vertegenwoordigen 85 procent van de wereldeconomie. Behalve de grote westerse industriestaten en Japan behoren hier ook China, India, Brazilië, Indonesië, Australië en Mexico toe. De landen spraken af dat ieder van hen nu een eigen groeiplan opstelt. Tijdens de G20-top, die in november in Brisbane wordt gehouden, zullen die plannen worden samengevoegd.

Verder werd afgesproken dat de G20-landen vanaf volgend jaar automatisch belastinggegevens met elkaar gaan uitwisselen. Doel is belastingontduiking en vooral ook belastingontwijking door multinationals als Google, Apple en Amazon te voorkomen. 'Sommige multinationals betalen niet wat zij zouden moeten betalen', aldus Hockey.

Ook IMF-directeur Christine Lagarde was bij het overleg aanwezig. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht voor dit jaar een groei van de wereldeconomie van 3,7 procent. Lagarde zei dat het IMF bereid is Oekraïne verder te helpen, niet alleen vanuit humanitair maar ook vanuit economisch perspectief. Ze benadrukte dat er economische hervormingen in het land nodig zijn voordat de internationale gemeenschap helpt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden