Extra handicap voor Jaspers in wereldbekerfinale

Een schamele zes punten bedraagt de voorsprong van Dick Jaspers op Torbjörn Blomdahl in de beslissende fase van de wereldbekercyclus driebanden....

AB SCHREIJNDERS

Van onze verslaggever

Ab Schreijnders

GENT

Of Jaspers (29) in Gent op de goede weg is, was rond middernacht nog onduidelijk. In de eerste ronde van het vierde en laatste toernooi speelde hij donderdagavond tegen Jan Arnouts. Terwijl zijn grote concurrent Blomdahl rustig kon toekijken bij de nachtdienst.

De Zweed heeft het wat gemakkelijker dan de Brabander in de Belgische stad. Hij behoeft vrijdagavond laat pas voor het eerst in actie te komen, tegen Komori of Habraken, die hun partij uit de eerste ronde vanochtend afwerken. Blomdahl kreeg een 'bye', net als Raymond Ceulemans, Zanetti en Sang Lee, de Amerikaanse Koreaan die vorig seizoen de wereldbeker veroverde maar na de toernooien in Istanbul, Oosterhout en Halle al kansloos is voor titelprolongatie.

Jaspers presteerde vorig seizoen uitgesproken zwak in het profcircuit, buitelde uit de Top-4 en werd veroordeeld tot het spelen van een extra (eerste) ronde. Een linke zaak, zoals Jaspers dit seizoen al een paar keer heeft ervaren. In Oosterhout verloor hij in het vroegste stadium van de Deen Carlsen en in Istanbul en het Duitse Halle moest hij alles uit de kast halen om zich de taaie Habraken van het lijf te houden. Beide keren ontsnapte de Brabander waarna hij in superieure stijl op weg ging naar de toernooizege.

Het systeem zoals dat in het tennis gebruikelijk is, een computerranglijst die wekelijks wordt bijgehouden waarna de plaatsing voor de toernooien plaats heeft, kent de Billiards Worldcup Association (BWA) nog niet. De organisatie van dr Bayer streeft wel naar een dergelijke directe aanpassing, maar het is er nog niet van gekomen.

Nu hebben de beste vier driebanders van het afgelopen seizoen een beschermde status die de gehele volgende jaargang van kracht blijft. Een gelukje voor Jaspers is dat hij volgend jaar, wanneer de BWA voor de tiende maal toernooien om de wereldbeker arrangeert, dank zij zijn prestaties van de afgelopen maanden wel al zeker is van die bevoorrechte positie.

Behalve die wat ouderwetse benadering in een sport waar de computer toch ook een belangrijke rol speelt, is er de aloude kwestie van partijen die maar niet op tijd kunnen beginnen. In Halle was dat al zo, en ook in Gent wil de vaart er maar niet in komen.

De partij tussen Jaspers en Arnouts zou donderdagavond om acht uur beginnen. Het was al ver na tienen toen beide spelers aan tafel werden ontboden, omdat in een voorafgaand duel Umeda vier uur nodig had om Velthuis te verslaan. En dan te bedenken dat na de wedstrijd van Jaspers nog twee partijen op de rol stonden: die van Van der Smissen en Kühl, waaruit de opponent komt die het vanmiddag tegen Jaspers of Arnouts moet opnemen in de achtste finales.

Al uitgeschakeld werd gisteren in elk geval Arie Weijenburg, ooit lid van het selecte BWA-profgroepje. Hij is teruggezakt, en zijn nederlaag tegen Louis Havermans (met 3-2, na een voorsprong van 2-0 in sets) betekent in feite dat hij terug is naar af. Een plaats in de Top-14 die nog een (zij het bescheiden) contract voor volgend seizoen oplevert, is verder weg dan ooit.

Liep Weijenburg er dus wat verloren bij in het spelershotel, Raimond Burgman keek heel wat vrolijker, na zijn knappe winstpartij (moyenne van 2.368) op Joop de Wilde. De 30-jarige biljarter uit Baarn is duidelijk de nummer twee van Nederland. Maar tussen Jaspers en hem is een wereld van verschil. Jaspers leeft voor het biljarten, is een trainingsfanaat. Het heeft hem de tweede plaats op de wereldranglijst opgeleverd, achter Blomdahl.

Burgman is en blijft voorlopig semi-prof, Nuchter bekijkt hij van dag tot dag hoe het gaat; aan een profloopbaan denkt hij niet, zelfs al bezet hij nu de zevende positie op de mondiale lijst. 'Ik laat me niet gek maken, door niemand. Ik heb bij de kwalificaties in Spa een plaats afgedwongen, en kreeg een contract voor drie jaar. Maar daarom is biljarten nu niet ineens alles in mijn leven. Ik ben een horeca-bedrijf aan het opzetten, heb een zoontje van zes maanden. Dat vind ik veel belangrijker op dit moment.'

Intensief trainen is bepaald niet zijn favoriete bezigheid. 'Samen met Torbjörn gaat het nog wel, dan kan ik het wel tien uur volhouden.' De Scandinaviër is zijn teamgenoot bij BC Hengelo. 'Als ik alleen train, kan ik de vier uur niet volmaken. Na een uurtje of twee haak ik al af.'

Burgman staat vanavond tegenover de Belg Dielis. Een aantrekkelijke partij, zo lijkt het. Maar de mooiste confrontatie van de dag lijkt die te worden tussen Raymond Ceulemans en Sayginer, de Turk die is doorgestoten naar de wereldtop en gisteren korte metten maakte met Ad Broeders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden