Extra geld voor veiligheid regionale wegen

Minister Peijs van Verkeer trekt de komende jaren ruim 85 miljoen euro extra uit om regionale N-wegen veiliger te maken....

Dat heeft Peijs woensdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde afgelopen zomer dat regionale wegen vaak onnodig onveilig zijn, waardoor jaarlijks veel doden vallen. Naar aanleiding hiervan heeft de minister besloten extra geld beschikbaar te stellen voor de N-wegen.

Peijs kondigde in het bijzonder maatregelen aan voor de N50 tussen Zwolle en Kampen. De maximumsnelheid wordt tijdelijk verlaagd, er komen nieuwe verkeersborden die weggebruikers wijzen op het inhaalverbod, in het midden van de weg komt een ribbelstrook en vanaf Hattemerbroek komt verlichting.

Dit gebeurt op korte termijn. Daarmee komt Peijs tegemoet aan de wens van de provincie Overijssel, de CDA-fractie in de Tweede Kamer en de gemeente Kampen, die de weg onveilig vinden.

Eind 2006 moeten structurele maatregelen de veiligheid van de weggebruikers op de N50 garanderen. Het gaat om bermverharding, de aanleg van elkaar afwisselende inhaalstroken en het verbreden van de weg, zodat een fysieke scheiding mogelijk wordt.

De minister zet daarnaast 10 tot 15 miljoen euro opzij om hoofdwegen sneller te kunnen voorzien van uniforme wegmarkeringen. Daardoor kunnen automobilisten aan de lijnen zien op welk type weg ze rijden en hoe hard ze mogen. Met het extra geld moet binnen vijf jaar elke hoofdweg van dezelfde markeringen zijn voorzien. Dat was eerst vijftien jaar.S

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.