Extra geld voor schoolzwemmen bepleit in studie

Scholen met veel leerlingen uit sociaal-cultureel of economisch zwakke gezinnen moeten extra geld krijgen voor schoolzwemmen. Desnoods moeten de gemeenten de gelden herverdelen ten gunste van de zwakke scholen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Dat schrijft B. Crum in zijn onderzoek Schoolzwemmen en Zwemvaardigheid II, een kwestie van educatie en zorg. De onderzoeker concludeerde al in 1991 dat het verschil in zwemvaardigheid tussen leerlingen groot was. Uit de jongste cijfers, van 1996, blijkt dat de verschillen zijn toegenomen.

Op zogenoemde witte scholen zijn gemiddeld acht van de tien leerlingen zwemvaardig (niveau B-diploma) als zij de basisschool verlaten. Op zwarte scholen geldt dat nog niet voor de helft van de leerlingen, schrijft Crum. Op zwarte scholen verlaat 14 procent van de leerlingen de school zelfs zonder zwemdiploma.

Steeds minder basisschoolleerlingen krijgen schoolzwemmen. In 1991 had nog 90 procent van de basisscholen zwemonderwijs op het programma staan. In 1996 was dat 83 procent. Volgens de onderzoeker is de teruggang te wijten aan de gemeentelijke bezuinigingen.

Sinds 1985 laat het rijk de kosten van het schoolzwemmen over aan gemeente- en schoolbesturen. Tussen 1991 en 1996 sneden vooral kleinere gemeenten in het budget voor schoolzwemmen.

Toch zijn juist de resultaten in de grote steden het slechtst. De zwemprogramma's zijn er te beperkt om de verschillen tussen leerlingen op te heffen. Kapitaalkrachtige ouders sturen hun kinderen dikwijls al op jonge leeftijd naar particuliere les.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden