Extra geld scholen in Noorden en Zuiden

Veel basisscholen in het noorden en het uiterste zuiden van Nederland kunnen de komende jaren samen miljoenen euro’s extra tegemoetzien....

Van onze verslaggeverRobin Gerrits

Zo krijgt het basisonderwijs in Drenthe bijna 9 miljoen euro extra (een stijging van 121 procent), Limburg bijna 24 miljoen (64 procent) en Groningen bijna 12 miljoen euro (75 procent).

Andere gebieden gaan er juist op achteruit, doordat het aantal kinderen er afneemt, en door een verschuiving van criteria. Zo ontvangt Flevoland over een paar jaar ongeveer 15 procent minder achterstandsgeld. In de eerstkomende schooljaren worden de verschillen nog gecompenseerd.

Voor ieder kind op de basisschool ontvangt een schoolbestuur ongeveer 4.600 euro per jaar. Maar omdat sommige leerlingen meer aandacht nodig hebben door taal- of andere achterstanden, krijgen scholen sinds 1985 extra geld via de zogenoemde gewichtenregeling.

Buitenlandse afkomst was hierbij tot 2006 een belangrijk criterium. Scholen met veel kinderen van laagopgeleide buitenlandse ouders kregen bijna twee keer zoveel geld. Daarmee kunnen ze extra personeel aantrekken, de klassen kleiner maken of gerichte methoden aanschaffen.

In de eerste jaren van deze eeuw verdween de factor etniciteit uit de regeling, het opleidingsniveau van de ouders werd de belangrijkste grond voor extra geld.

Dijksma voegt nu een extra criterium toe. Voor ‘gewichtenkinderen’ in gebieden met veel lager opgeleiden en veel werkloosheid, de ‘impulsgebieden’, krijgen de scholen jaarlijks nog een extra bedrag van circa 1.300 euro per kind.

Dijksma: ‘Het geld moet daar terechtkomen waar het het meest nodig is.’

Directeur Thea Penders van basisschool De Piramide in Heerlen is er blij mee. ‘Zo kun je zorgen voor meer handen in de klas. We hopen dat we ook iets kunnen doen met culturele activiteiten, waar deze kinderen anders nooit mee in aanraking komen.’ De Piramide telt veel kinderen van buitenlandse komaf. ‘We hebben 23 nationaliteiten. Bij het carnavalsfeest hadden we gisteren een prins uit Iran en een prinses uit Congo.’

Dijksma wil de achterstanden bij kinderen ook aanpakken door hun meer leertijd te geven. De staatssecretaris trekt de komende jaren 15 miljoen euro uit voor pilots met verlengde schooldagen en weekeind- en zomerscholen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden