Extra geld gemeenten met Marokkanen-overlast

Het kabinet is bereid om gemeenten die kampen met overlast van Marokkaanse probleemjongeren financieel te ondersteunen. Mocht geldgebrek een probleem opleveren bij de bestrijding van de overlast, dan wil het kabinet kijken naar een oplossing....

Dat heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken woensdag gezegd na afloop van overleg met burgemeesters van steden waar Marokkaanse jongeren overlast veroorzaken. Gouda is een van de gemeenten die extra geld (10 miljoen euro) heeft gevraagd voor de aanpak van problemen in de wijk Oosterwei.

Ter Horst liet in het midden of Gouda zoveel krijgt, maar gaf in het algemeen aan bereid te zijn om vanuit de diverse ministeries een bijdrage te leveren als geld een probleem is. Het gesprek met de burgemeesters heeft volgens haar duidelijk gemaakt dat de overlast door jongeren in steden is afgenomen. Een kleine harde kern zorgt echter in toenemende mate voor ernstige problemen. Om die aan te pakken, moet de politie over voldoende capaciteit beschikken.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) maakte bekend dat de politie Hollands-Midden, waar Gouda onder valt, tijdelijk zes extra rechercheurs krijgt om 400 zaken weg te werken die nu nog op de plank liggen. Daarbij gaat het vooral om overvallen en geweldplegingen. De politieregio had volgens de bewindsman om de bijstand gevraagd. De rechercheurs komen van de marechaussee.

Het kabinet, gemeenten, politie en justitie zoeken samen naar instrumenten om de overlast door jongeren effectief te bestrijden. Minister Ella Vogelaar voor Wonen en Wijken stelde dat het kabinet een aantal al aangekondigde maatregelen versneld wil invoeren, zoals verplichte opvoedingsondersteuning en meer bevoegdheden voor burgemeesters. Ook is het de bedoeling dat elke gemeente minstens vijf gezinnen met een opeenstapeling van problemen intensief gaat begeleiden.

‘Er gaan handjes in de gezinnen’, aldus Vogelaar. Het kabinet moet daarvoor versneld de mogelijkheid gaan bieden, ‘misschien wel door een noodvoorziening’, zei ze. Verder komt er een platform van gemeenten met veel Marokkaanse jongeren, naar voorbeeld van het platform van Antillianengemeenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden