Extra druk op Roemenië en Bulgarije

Bulgarije en Roemenië zitten op koers om volgend jaar toegelaten te worden tot de Europese Unie, maar de Europese Commissie zal pas in oktober besluiten of ze inderdaad klaar zijn voor toetreding....

Van onze correspondent

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Commissie gisteren al een definitief advies zou geven over de vraag of Bulgarije en Roemenië per 1 januari 2007 lid mogen worden of nog een jaar moeten wachten. Om een politiek gevecht te vermijden besloot de Commissie nog geen besluit te nemen, maar de twee landen een lijstje met voorwaarden voor te leggen waaraan ze de komende maanden moeten voldoen.

‘Het is nog steeds haalbaar om voor 2007 klaar te zijn, maar dan moeten de twee landen wel presteren’, waarschuwde Commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Vooral Bulgarije moet volgens de Commissie nog veel doen. Van de zestien probleempunten heeft het land er tien weggewerkt, maar er blijven flinke tekortkomingen. ‘Bulgarije moet dringend resultaten laten zien in de bestrijding van de corruptie op hoog niveau’, zei Barroso. Ook heeft het land nauwelijks succes bij het onderzoeken van de georganiseerde misdaad en een lange reeks huurmoorden.

Roemenië, dat aanvankelijk achter lag op Bulgarije, heeft volgens de Commissie meer vorderingen gemaakt. De problemen liggen hier vooral op technisch terrein, zoals het mechanisme voor het verstrekken van EU-subsidies aan boeren.

Om ervoor te zorgen dat de twee landen niet lui worden zodra ze lid zijn, wil de Commissie drie jaar lang toezicht houden op hun vorderingen in de strijd tegen corruptie, de georganiseerde misdaad en het witwassen van geld. Als het oordeel negatief uitvalt, zal de samenwerking op het gebied van justitie worden beperkt. Op die manier wil de Commissie tegemoet komen aan de vrees dat de EU-landen gedwongen worden gevoelige informatie te delen met functionarissen die zij niet helemaal vertrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden