Extra dronken door koffie

Wie een glaasje te veel op heeft, kan beter geen koffie drinken. Het gevaar bestaat dat je nadien nog dommere dingen doet, zoals achter het stuur van een auto kruipen. Dat hebben wetenschappers van de University in Philadelphia aangetoond.

Van onze redactie

Muizen dienden een weg in een doolhof te vinden terwijl ze allerlei onaangename prikkels als fel licht en harde geluiden trachtten te vermijden. De diertjes kregen alcohol en cafeïne in verschillende doses toegediend. Nadien werd hun gedrag vergeleken.

Muizen die alleen alcohol kregen, bleken meer ontspannen. Wel slaagden ze er niet meer zo goed in om de onaangename prikkels te vermijden. Muizen die alleen koffie kregen, reageerden alerter. De combinatie alcohol én cafeïne maakte de muizen alert en ontspannen tegelijkertijd. Alleen bleken ze niet in staat om de vervelende prikkels te vermijden.

Gevaarlijk

Volgens de onderzoekers denken de muizen dat ze alerter zijn, maar is dat in werkelijkheid niet het geval. Net daar schuilt het gevaar: 'Wie zich moe en bedwelmd voelt na het drinken van alcohol, zal eerder toegeven dronken te zijn. Wie daarentegen ook cafeïne heeft genuttigd, zal zich wakkerder voelen en zich in staat achten om potentieel gevaarlijke acties te ondernemen, zoals achter het stuur van een auto kruipen.'

Vrouw met koffie (colourbox.com) Beeld
Vrouw met koffie (colourbox.com)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden