Extra controles voor ziekenhuizen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat strenger controleren of ziekenhuizen de richtlijnen naleven om verspreiding van multiresistente bacteriën te voorkomen. Dit omdat er groeiende zorgen bestaan over de bacteriën die steeds slimmer en gevaarlijker worden, aldus Jan van Wijngaarden, hoofdinspecteur van Volksgezondheid.

Van Wijngaarden: 'Het naleven van richtlijnen wordt belangrijker nu we deze resistente bacterie steeds vaker zien opduiken, met vervelende gevolgen. Soms verspreidt deze uitbraak zich over het ziekenhuis, waardoor afdelingen tijdelijk moeten sluiten. We zien dat er verbeteringen mogelijk zijn. ' Inspecteurs zullen hiertoe vaker langsgaan bij ziekenhuizen om te controleren of alles op orde is.

In het Maasstad Ziekenhuis raakten dit jaar 79 personen besmet met een gevaarlijke variant van de klebsiellabacterie, van wie er 27 overleden. Ziekenhuizen in Arnhem, Weert en Enschede kregen recentelijk te maken met een uitbraak van de multiresistente MRSA-bacterie. In ziekenhuizen, waar veel kwetsbare mensen bij elkaar zijn, kunnen dergelijke uitbraken leiden tot extra sterfgevallen.

Het gaat er volgens Van Wijngaarden om dat ziekenhuizen zo snel mogelijk weten dat er een bacteriebesmetting is en welke bacterie het betreft. Hierop moeten dan snel maatregelen worden genomen. De snelle diagnostiek is volgens Van Wijngaarden des te belangrijker, omdat de bestrijdingsmiddelen beperkt zijn.

De inspectie gaat er tevens op toezien dat de hygiënerichtlijnen worden nageleefd, die verspreiding moeten voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om handen wassen en het dragen van beschermende kleding, maar ook om het tijdig isoleren van besmette patiënten. Als een patiënt wordt overgeplaatst naar een ander ziekenhuis, moet worden voorkomen dat de besmetting overslaat. 'Op zich doen Nederlandse ziekenhuizen dit heel goed', aldus Van Wijngaarden. Het Maasstad Ziekenhuis was hierop een uitzondering.

Daarbij wil de inspectie controleren of er voldoende zuinig wordt omgesprongen met antibiotica. Het gebruik van de paar soorten die nog helpen tegen de resistente bacterie moet zo veel mogelijk worden beperkt.

Ook gaat iedere bacterie-uitbraak in een ziekenhuis worden onderzocht om te kijken wat er mis is gegaan. Indien nodig worden de richtlijnen aangescherpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden