Extra check onderzoek naar JSF-lawaai

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) laat een onafhankelijk bureau een oordeel vellen over een onderzoek naar het geluid van het gevechtsvliegtuig JSF.

ANP

Een woordvoerder van de bewindsman heeft donderdag een bericht hierover van de Leeuwarder Courant bevestigd.

Second opinion

Het gaat volgens hem niet om een nieuw onderzoek, maar om een second opinion van het rapport dat het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartinstituut (NLR) eerder heeft opgesteld. Het moet uiterlijk begin maart klaar zijn.

Onder meer de commissaris van de koningin in Friesland, John Jorritsma, had om een extra toets verzocht. Omwonenden van de vliegbasis Leeuwarden maken zich grote zorgen over het lawaai dat de motoren van de JSF mogelijk gaan maken.

Het Amerikaanse vliegtuig is nog in ontwikkeling en daarom trekken sommigen de metingen in twijfel. De JSF is de beoogde opvolger van de F-16. Waarschijnlijk wordt in 2012 een besluit daarover genomen.

Onduidelijkheid

De Vries betreurde dat er onduidelijkheid is blijven bestaan over het NLR-rapport, ook na beantwoording van vragen daarover. Hij heeft Jorritsma in december een brief gestuurd waarin hij instemt met de second opinion. Hij hoopt dat dit de onduidelijkheid wegneemt.

Volgens De Vries blijft het geluid van de JSF binnen de normen en komt de geluidsbelasting overeen met die van de huidige F-16's. De extra check gaat niet alleen om de Friese vliegbasis maar om het geluid van de JSF in het algemeen.

De JSF tijdens een testvlucht (AFP) Beeld AFP
De JSF tijdens een testvlucht (AFP)Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden