Extra budget forensisch onderzoek al op

Het extra budget voor het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voor dit jaar is al na vier maanden op. De politie en het Openbaar Ministerie zullen daarom selectiever moeten zijn in wat ze door het NFI laten onderzoeken.

Bart Dirks
DNA-sporen en materialen bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Beeld anp
DNA-sporen en materialen bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).Beeld anp

Dat meldt minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Het NFI heeft een vast budget van 66 miljoen euro per jaar. Daar bovenop komt nog eens 3 miljoen euro extra waarmee het NFI onderzoek door externe experts kan laten uitvoeren. Voordeel hiervan is dat politie en OM niet zelf naar andere forensische experts hoeven te zoeken, maar dat ze het NFI aan het werk kunnen zetten.

Vorig jaar kwam het zogeheten 'one stop shop'-potje van 3 miljoen euro voor het eerst beschikbaar. Het werd toen nog niet geheel aangesproken, maar dit jaar is het dus al per 1 mei helemaal opgemaakt.

'Het Openbaar Ministerie en de politie kunnen gedurende de rest van het lopende jaar wel gebruik blijven maken van de eigen capaciteit van het NFI', aldus Grapperhaus in zijn Kamerbrief. 'Desalniettemin zal het nodig zijn om scherper te prioriteren bij het insturen van sporen voor forensisch onderzoek.'

Bloedmonsters

Er is volgens Grapperhaus steeds meer behoefte aan forensisch onderzoek. Vaak zijn de vragen vanuit strafrechtelijk onderzoek bovendien complexer en duurder. Afgelopen najaar werd duidelijk dat het NFI onvoldoende capaciteit heeft voor het onderzoeken van bloedmonsters van automobilisten die zijn betrapt op het gebruik van drugs. Het aantal monsters overtreft de verwachtingen.

Dit schreven we eerder over het NFI

Zaak Nicky Verstappen is grootste dna-onderzoek ooit in Nederland. Zo werkt een verwantschapsonderzoek

Dna-verwantschapsonderzoek is toegestaan sinds april 2012. In dat jaar vond meteen het eerste onderzoek plaats in de zoektocht naar de verkrachter en moordenaar van het 16-jarige Friese meisje Marianne Vaatstra. Sindsdien werden verschillende successen geboekt. Nu wordt er gezocht naar een verdachte in de zaak Nicky Verstappen.

Vernietigend rapport over NFI: onvoldoende vertrouwen en vijandige communicatie

Onvoldoende onderling vertrouwen, beperkte en vijandige communicatie en weinig samenwerking: er is veel mis binnen het Nederlands Forensisch Instituut. Dat bleek in mei 2017 uit een rapport van twee externe onderzoeksbureaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden