Extra bomen? Dat zien Drenthe en Groningen niet zitten

100 duizend hectare nieuw bos moet Nederland helpen de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen. Maar liever niet in het noorden van het land, waar ze vrezen voor het verdwjinen van de eindeloze horizon. 

Openheid, 'dat is de waarde van het Groninger land' Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Op het bijgeleverde kaartje zijn de Oldambster polders en de afgegraven veengronden rond 1e Exloërmond al gretig beplant. Al met al 30 duizend hectare bos staat er ingetekend in Groningen en Drenthe. Ruimte genoeg immers, in het Noorden.

Maar dat willen men daar graag zo houden. 'Zoveelste onzalige plan voor dit 'wingewest'', reageerde een verbolgen burgemeester Eric van Oosterhout van de Drentse gemeente Aa en Hunze via Twitter. De aantrekkelijkheid van de Drentse Veenkoloniën is nu juist dat je mijlenver kunt kijken, vindt hij.

Ook in Groningen wil men de golden raand van graan en koolzaad niet inruilen voor bruin en groen. De karakteristieke openheid is niet voor niets vastgelegd in het provinciale omgevingsplan, zei gedeputeerde Henk Staghouwer tegen RTV Noord. 'Dat is de waarde van het Groninger land.'

Bomen zijn het langzame goud

Er moet veel meer bos worden aangelegd in Nederland, want het is eigenlijk overal goed voor: het klimaat, de industrie, de recreatie... Maar waar plant je in hemelsnaam 100 duizend hectare bomen extra? Lees hier de reportage.

Zoals de Groningse troubadour Ede Staal zong in Doar bluit mieneerappellaand: 't Liekt zo mooi, dat laand mit aal zien kleuren, / Ze stoanen in blui: t is lila, roze en wit, / As bie haarfstdag de luchten zwoarder worden, / Din gaait allinneg nog om wat der onder zit.'

Tot hun grote ergernis wisten noordelijke bestuurders en landschapsbeheerders niets van de plantplannen. Zelfs de regionale afdeling van Staatsbosbeheer niet.

Amper twee weken geleden werd nota bene gestart met het project 'De eindeloze horizon'. 'De afgelopen decennia zijn er veel (groene) elementen aan het landschap toegevoegd die het oorspronkelijke beeld niet versterken maar verstoren', aldus Landschapsbeheer Groningen in de beschrijving van het project.

Zelfs de regionale afdeling van Staatsbosbeheer wist niet van de plannen. Beeld Marcel van den Bergh

Het Oldamster polderlandschap wordt gekenmerkt door het contrast tussen de geslotenheid van groene linten en de openheid van uitgestrekte akkers, zegt projectleider Hans Eilert. 'Dat komt niet overeen met de hele boel volplanten met bos.'

In de Drentse Veenkoloniën zitten ze al in hun maag met de windmolens, die volgens critici de einder zullen traliën. Daarmee levert de streek al een grote bijdrage aan klimaatverbetering, aldus Van Oosterhout. Ook in Groningen weten ze wel wat beters, zei gedeputeerde Staghouwer tegen RTV Noord. 'Suikerbieten vangen ook veel CO2 op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden