Extra bloedplaatjes bij blessure zinloos

Sporters met acute hamstringblessures hebben geen baat bij een injectie met bloedplaatjes. Geblesseerden die extra eigen bloedplaatjes krijgen ingespoten, herstellen niet sneller dan sporters die een placebo krijgen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, vandaag gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER RINEKE VOOGT

AMSTERDAM - Injectie met plaatjesrijk plasma (PRP) is een veelgebruikte behandeling voor geblesseerde sporters. De arts neemt bloed af bij de patiënt en na bewerking spuit hij het bloedplasma in op de blessureplek. De extra bloedplaatjes zouden helpen het spierweefsel sneller te herstellen.

Maar uit het onderzoek bij tachtig patiënten met een acute hamstringblessure blijkt dat een PRP-injectie de sporters niet sneller op de been helpt dan injectie met een onwerkzame zoutoplossing. De met PRP behandelde proefpersonen en de controlegroep volgden hetzelfde revalidatieprogramma en konden allemaal gemiddeld na 42 dagen weer sporten.

Volgens Guus Reurink, sportarts in opleiding bij het Erasmus MC in Rotterdam en een van de onderzoekers, is dit het eerste onderzoek naar het effect van PRP-injecties in de hamstring. Bij dierproeven is sneller herstel wel aangetoond, maar bij mensen niet. 'We kunnen mensen natuurlijk niet onder de microscoop leggen, dus we weten niet wat er precies gebeurt in de spier. Maar onze studie geeft geen bewijs dat het werkt.' De behandeling is bovendien prijzig, dus veel mensen zullen er zonder bewijs niet in willen investeren, denkt Reurink. 'Al heb je mensen die erin geloven.'

Taco Gosens, orthopeed van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en niet betrokken bij de studie, noemt het een goed onderzoek. Hoewel de studie geen effect laat zien, wordt PRP volgens Gosens soms wel terecht toegepast. PRP-injecties van andere makelij blijken namelijk wel te werken bij blessures als een tenniselleboog.

Overigens herstellen volgens Gosens spierblessures in het algemeen goed, en is de vraag of het nog beter kan. 'PRP hoeft niet per se. Maar bijvoorbeeld bij voetballers doen we er alles aan om ze weer op het veld te krijgen, al is het maar om het psychologische effect.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden