Extra bezuinigingen zijn niet uitgesloten
Of de nationalisatie van SNS Reaal tot extra bezuinigingen leidt, bepaalt minister Dijsselbloem (Financiën) begin maart. De overname door de staat van de probleembank haalt eenmalig 3,7 miljard euro weg van de begroting van 2013. Het tekort wordt daardoor 0,6 procent van het bbp groter.
DEN HAAG/BRUSSEL - Of het tekort daarmee door de Europese grens van 3 procent gaat, is op 28 februari duidelijk. Dan moet het Centraal Planbureau (CPB) hebben uitgerekend wat de eenmalige mee- en tegenvallers voor de overheidsfinanciën betekenen. In december liet Dijsselbloem weten dat hij ervan uitgaat dat 'Brussel' de 3,8 miljard hoge opbrengst van zogenoemde 4G-frequenties van het tekort over 2013 zal aftrekken.
In 2014 krijgt de staat 1 miljard euro van de drie resterende banken ING, Rabo en ABN. Dat is om de sector maximaal te laten meebetalen, zei Dijsselbloem gisteren. Hij presenteerde het miljard van de banken als een compensatie voor 'de weerstand die velen zullen voelen, omdat er opnieuw een groot bedrag aan publiek geld nodig is'. Het miljard telt als een eenmalige meevaller op de begroting van 2014.
Of het kabinet van eurocommissaris en 'begrotingstsaar' Olli Rehn extra moet bezuinigen, hangt mede af van zijn weging van de mee- en tegenvallers op de begroting. Eerst bepaalt Eurostat - het statistisch bureau van de EU - in welke mate de nationalisatie het Nederlandse financieringstekort verhoogt. Als Dijsselbloem de ingreep deels kan verkopen als een rendabele investering, weegt miljardensteun minder zwaar mee in het tekort.
Stijgt door de SNS-reddingsoperatie het tekort boven de 3 procent, dan is het aan Europese Commissie of het kabinet zijn uitgaven moet verlagen. Uitgangspunt is dat eenmalige tegenvallers (zoals de redding van SNS) met meer souplesse worden behandeld dan structurele uitgaven die het tekort verhogen. De kans is dus aanwezig dat Rehn geen of minder aanvullende bezuinigingen eist, als de rest van de Nederlandse begroting solide en duurzaam is.
Dijsselbloem vergeleek gisteren de nationalisatie van SNS Reaal met die van ABN Amro in oktober 2008. Toen was dat een nachtelijke haastklus, mede waardoor de schade voor de Nederlandse belastingbetaler zijn opgelopen tot ruim 30 miljard euro, terwijl de verkoopprijs 16,8 miljard was.
'Dit keer hadden we meer tijd', zei Dijsselbloem. 'Die hebben we benut door SNS Reaal helemaal door te lichten.' Een volledige garantie wilde de minister niet geven dat er niets meer boven op de 3,7 miljard komt. 'Maar er is meer zekerheid dat dit het is.'
undefined