Extra bevoegdheden voor gemeenten

Het kabinet zal versneld maatregelen invoeren waardoor gemeenten kunnen ingrijpen ‘achter de voordeur’ bij Marokkaanse probleemgezinnen. Er komt onder meer verplichte opvoedingsondersteuning en de burgemeesters van gemeenten die kampen met overlastgevende jongeren van Marokkaanse komaf krijgen meer bevoegdheden....

Dat heeft minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie gezegd na overleg met burgemeesters en vertegenwoordigers van steden waar Marokkaanse jongeren overlast veroorzaken, zoals enkele weken terug het geval was in de Goudse wijk Oosterwei. Aan het overleg namen ook de ministers Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Hirsch Ballin (Justitie) deel.

De teneur van de bijeenkomst was dat de omvang van probleemgroepen eerder afneemt dan toeneemt. Maar, zegt burgemeester Van der Knaap van Ede: ‘Die kleinere groep veroorzaakt steeds meer stampij. De situatie verhardt.’ Volgens Van der Knaap toonde het kabinet zich ‘vol begrip’ voor de problemen waarmee gemeenten te kampen hebben. ‘Ook is iedereen het erover eens dat de oplossingen vooral bij de gemeenten liggen. Veel extra geld van het Rijk lijkt er niet te zijn.’

Behalve voor intensievere opvoedingsondersteuning pleit Vogelaar voor een omslag in het denken in de hulpverlening. Volgens haar maken hulpverleners te weinig gebruik van de wettelijke mogelijkheden die er al zijn om in te grijpen in gezinnen. Vooral een morele blokkade, over wat wel en niet kan, zou hen parten spelen.

Afgesproken is dat elke gemeente minstens vijf gezinnen met een opeenstapeling van problemen intensief gaat begeleiden. ‘Er gaan handjes in de gezinnen’, aldus Vogelaar. Het kabinet moet daarvoor versneld de mogelijkheid gaan bieden, ‘misschien wel door een noodvoorziening’, zei ze. Verder komt er een platform van gemeenten met veel Marokkaanse jongeren, naar voorbeeld van het platform van Antillianengemeenten.

Als dat uiteindelijk nodig zou blijken, is het kabinet bereid om gemeenten die kampen met overlast van Marokkaanse probleemjongeren financieel te ondersteunen, aldus minister Ter Horst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden