NieuwsAmbassade VS in Irak

Extra Amerikaanse soldaten naar Irak na aanval op ambassade

De Verenigde Staten sturen 750 extra soldaten naar Irak, zo heeft het Pentagon laten weten. De maatregel volgt op de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad dinsdag door demonstranten. Ook vandaag verzamelden honderden Irakezen zich voor de ambassade.

De aanval op de ambassade in Bagdad. Beeld EPA
De aanval op de ambassade in Bagdad.Beeld EPA

‘De inzet van de soldaten is een gepaste maatregel die we nemen als een reactie op het verhoogde dreigingsniveau tegen Amerikaans personeel en faciliteiten, zoals we in Bagdad hebben gezien’, zei de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper.

Dinsdag gingen wachthuisjes aan de toegangspoort tot het complex in vlammen op, terwijl demonstranten leuzen scandeerden als ‘Nee, nee, Amerika. Nee, nee, Trump.’ Ze zwaaiden met vlaggen van sjiitische milities die actief zijn in Irak. De demonstranten zijn voorbereid op een langdurig protest: naast stenen om de ambassade te bekogelen hebben ze ook tenten en kookgerei meegenomen.

De Iraakse politie zet traangas in tegen de demonstranten. De protesten zijn een reactie op dodelijke luchtaanvallen dit weekeinde van de VS op de door Iran gesteunde groep Kataib Hezbollah. Dit is een sjiitische militie die verantwoordelijk zou zijn voor een aanval waarbij een Amerikaan om het leven kwam.

Iran

President Trump ziet in de bestorming een ‘georkestreerde aanval’ van Iran. ‘Iran zal volledig verantwoordelijk worden gehouden voor slachtoffers of schade aan onze faciliteiten. Ze zullen een zware prijs betalen! Dit is geen waarschuwing, het is een bedreiging. Gelukkig Nieuwjaar’, aldus Trump, die later vandaag twitterde dat hij ‘niet van plan’ is een oorlog met Iran te beginnen.

Teheran ontkent elke betrokkenheid bij de bestorming. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het ‘onbeschaamd’ van de VS om Teheran de schuld te geven van ‘protesten van het Iraakse volk tegen (Amerikaanse) barbarij waarbij zeker 25 Irakezen zijn gedood’.

De Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei diende Trump vandaag op Twitter van repliek. ‘Opnieuw geeft die man (Trump, red.) Iran de schuld van de aanvallen. Je kan niets doen. Als je logisch zou zijn, wat je niet bent, zou je inzien dat naties je haten om je misdaden in Irak en andere landen.’

Er zijn 5.000 Amerikaanse militairen gestationeerd in Irak. ‘De Amerikanen zijn niet gewenst in Irak. Zij zijn de bron van het kwaad, en we willen dat ze vertrekken’, zei Qais al-Khazali, leider van de Asa’ib Ahl al-Haq-militie, een van de meest gevreesde sjiitische militieleiders in Irak en een belangrijke bondgenoot van Iran, deze week tegen persbureau Reuters.

De vijandelijkheden tussen het Amerikaanse leger en sjiitische Iraakse milities vergroten het risico dat Irak betrokken raakt in de schemeroorlog tussen de VS en Iran in het Midden-Oosten. Irak wordt al maanden geteisterd door massale straatprotesten tegen de door sjiieten gedomineerde en door Iran gesteunde regering van premier Adel Abdul-Mahdi. Mahdi zei eerder deze week dat hij de Amerikaanse luchtaanvallen vergeefs had proberen te stoppen.

De aanval op de ambassade in Bagdad. Beeld EPA
De aanval op de ambassade in Bagdad.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden