Extra aflossen kan, maar leidt weer tot extra af- en bijboeken

Na veel moeite is het gelukt om per 1 januari 2000 bij SNS Bank Randstad een flink bedrag extra af te lossen op een hypotheeklening....

Het bewuste bedrag is afgeschreven van de juiste ABN Amro-rekening en teruggeboekt op de Rabo-rekening waarvan het eerder per ongeluk was afgehaald, zodat de houder opeens schrikbarend rood stond.

Maar wie schetst de verbazing van de twee hypotheekgevers als ze zien welk bedrag aan rente er in januari wordt afgeschreven: geen cent minder, terwijl de lening toch bijna een kwart lager is geworden. En nog meer verbazing als de Rabo-rekening een week later een surplus vertoont van ruim het bedrag van de afboeking. Een tweede overboeking van SNS en exact het bedrag van de aflossing. Met excuses voor het ongemak, dat wel.

Maar hier begint het ongemak opnieuw. Bij navraag blijkt het geld van de ABN Amro-rekening niet te zijn gebruikt ter aflossing van de hypotheeklening. Het geld is per abuis doorgesluisd naar de Raborekening en SNS Bank is niet bij machte het zelf terug te halen. Of de houder van de Raborekening zo goed wil zijn het terug over te maken.

Directeur Jan van Opstal van SNS Bank Randstad legt uit dat het hier gaat om handmatige boekingen. De eerste foute afboeking van de Raborekening is twee keer hersteld met een retourboeking. 'Mensen willen het nu zò graag goed doen, dat het toch fout gaat.'

Omdat het geld van de ABN Amro-rekening niet gebruikt werd ter aflossing, maar werd doorgesluisd naar de Raborekening van de andere hypotheekgever, heeft de leningadministratie geen extra aflossing geconstateerd. En daardoor is het rentebedrag niet lager.

Werden de fouten bij de andere afdeling gemaakt doordat de handelingen handmatig moesten worden gedaan, de leningadministratie is volledig geautomatiseerd. 'Maar dat wordt nu snel allemaal hersteld', belooft Van Opstall.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden